Hökerums Bygg vill inte sitta med tomma lägenheter, utan erbjuder nu fyra års fri hyra.

Rea på dyra lägenheter i Borås - gratis hyra erbjuds under fyra år

Borås 2008-11-03 | Uppdaterad 2008-11-04

Nu rear Hökerum bygg ut de sista lägenheterna i Kamelian 1.


FAKTA

Många lediga bostadsrätter

Just nu finns 94 bostadsrätter i Borås till salu på hemnet.se. Av dessa är 14 större än 100 kvadratmeter.

Den dyraste bostadsrätten ligger på Västerlånggatan 12, kostar 2,7 miljoner kronor och har en månadsavgift på 9 680 kronor. Enligt Booli.se har den lägenheten varit till salu i över 340 dagar.


– Det är klart man blir förbannad, säger en person som tidigare köpt en lägenhet till fullpris.

Att det börjar gå trögt på fastighetsmarknaden är något som nu börjar märkas tydligt även i Borås. Fastighetsbolaget Hökerum Bygg håller på att färdigställa sina hus vid Viskan. Lägenheterna har dock inte varit så lätta att sälja som företaget hade hoppats, och de tre största i Kamelian 1 står ännu utan köpare. Därför har bolaget nu tagit till ett unikt grepp. De bjuder på månadsavgiften under de fyra första åren. För den dyraste av de tre lägenheterna motsvarar det en prissänkning på omkring 450 000 kronor.

– Något sådant här har vi aldrig gjort förut, säger Maria Ståhl på Hökerum bygg. Vi är medvetna om att det är ett väldigt generöst erbjudande, men vi vill inte sitta med tomma lägenheter, så därför tyckte vi att det är lika bra att komma med något rejält med en gång.

Samtidigt som man erbjuder nya köpare fyra avgiftsfria år, har Hökerum bygg nyligen höjt avgiften för alla dem som redan köpt en lägenhet.

– Det är klart att det här känns inte så kul, säger en lägenhetsköpare som vill vara anonym.

Hjördis Spjuth, en annan lägenhetsköpare är uppgiven.

– Man känner sig maktlös, men det är inte mycket vi kan göra åt det. Vi har ju inte ens hunnit bilda en förening ännu, säger hon.

På Hökerum bygg har man viss förståelse för att de som redan köpt lägenheter kan bli upprörda över att andra kan komma att slippa avgiften de första fyra åren.

– Samtidigt kan man ju fråga sig vad det hade inneburit för föreningen om lägenheterna hade stått tomma. Jag tror att det är bättre för alla om de blir sålda istället, säger Maria Ståhl.

Att det i samband med den ekonomiska krisen och de höjda räntorna plötsligt blivit svårare att sälja villor och lägenheter runt om i landet visar bland annat statistik från Booli.se. Att sälja en lägenhet i september tog ungefär dubbelt så lång tid som i januari i år.

Maria Ståhl berättar också att man inte var förberedd på att de stora och dyrare lägenheterna skulle vara så svårsålda som de visat sig vara.

– I Ulricehamn var det inga problem alls, men jag tror att en av orsakerna till att vi inte lyckats här är att det finns ganska gott om stora, dyra lediga lägenheter i Borås.

Vissa av våra läsare kan ha problem med att kommentera artiklar just nu. Här finns en instruktion för hur man kan göra .


 

Rea på lägenheter

Är det rätt av Hökerums bygg att bjuda på månadsavgiften?

Visa resultat
Kommentarer

 • Snacka om att köra över sina medlemmar

  Hur fasiken kan odm få göra så här??sen att höja avgiften för resterande medlemmar medans nya får gratis avgift i 4 år??snacka om att köra över sina medlemmar,stäm hökerums bygg detta är avtalsbrott.eller nått brott iaf.


 • Hökerum bygg! Bluff!!

  Det är ren skandal!! Jag trodde det var ett skämt när jag läste om detta! Jag är såklart en av köparna i Kamelian eftersom detta upprör mig så mkt & jag skall berätta för alla de som köpt i Kamelian att jag frågade Hökerum om vi kommer drabbas om lgh inte blir sålda innan vi flyttar in kostnadsmässigt m.m. innan vi skrev vårt kontrakt "nej, det är byggherren som kommer få stå för det" blev svaret då! Vad säger Maria Ståhl "Samtidigt kan man ju fråga sig vad det hade inneburit för föreningen om lägenheterna stått tomma, jag tror det är bättre för alla om de blir sålda istället" SKITSNACK det enda det gynnar att sälja lgh i kamelian till FULLPRIS (vilket innebär att Hökerum inte drabbas någonting) är Hökerum själva. De har fått sina pengar, medan FÖRENINGEN (som vi köpare bryr oss om) "förlorar" ca 450 000kronor/lgh!! Planerade de detta innan så de kunde höja våra andra månadshyror så vi kan betala för de lägenheterna som inte kommer att behöva betala någon månadshyra eller?
  7800kronor kommer de som köper att ''få'' i månaden! Inkl. Värme, vatten och sophämtning antar jag eftersom det ingår i avgiften! Är det då bättre för oss andra om lgh blir sålda? Det blir vi andra som får stå för det. Vi har köpt en trea, men vår månadskostnad kommer att ligga mkt högre än vad deras kommer att bli som flyttar in i 4an på samma plan! Är detta logiskt? Jag kan tänka mig känslorna hos de som köpt exakt samma lgh brevid denna lgh som kommer säljas utan att de behöver betala avgift! Så j*vla pissigt det måste kännas att veta att man får exakt samma sak som sin granne, MEN man betalar 7800kr mer i månaden än denna person! Hökerum är skandal. Skandal för sina köpare. Det är inget företag jag kommer lita på igen! Någonsin.
  Det finns även lägenheter som ligger ute på annons på hemnet.se som är till salu, folk som köpt men ångrat sig. Hur lätta kommer deras lägenheter bli att sälja nu då? De har förstört för dessa människor också! Jag tycker att de som säljer och kanske inte vill/kan köpa längre ska få sälja och deras köpare också ska bli lovade avgiften då. Hökerum ger bara sig själva chansen till pengarna. Jag hade kunnat tänka mig att byta lägenhet mot min till 4an nu när de inte är någon månadsavgift. Det hade vart mycket bättre för oss, bara det att man inte hade råd att bo i en 4a innan på kamelian.
  DESSUTOM har Hökerum kört med dålig stil innan, dålig information, tykna surkärringar i växeln! Det är så jag kan spy. Vi kan inte ens själva ta ställning till detta vi som skall flytta in för vi har ingenting att säga till om änsålänge! (verkar det som) Men är det någon som har en idé om hur vi kan komma därifrån och slippa köpa lägenheterna så säg gärna till! Jag skulle göra det på fläcken.


 • Bostadsrätt

  Undrar hur det går sedan när de bildat bostadsrättsförening? I och för sig är det rätt av byggföretaget att minimera förlusten för de osålda lägenheterna även om det kan upplevas som orättvist. Det finns ingen rättvis värld och man får alltid försöka göra det bästa av situationen.


 • Hycklerum Bygg

  Jag och två av mina vänner har lagt handpenning på lägenheter i det tredje huset, kamelian 2. Vi är väldigt nära att häva köpet. J*vla bluffbygge! Hur kan det här ens vara lagligt?


 • Fel i artikel om Kamelian

  Så här gäller på alla våra bostadsrätter.
  1. Hökerum Bygg (inte föreningen) står för alla kostnader p g a osålda lägenheter samt är skyldig att köpa osålda efter 6 månader. Förening får ingen merkostnad för detta.
  2. Vad gäller höjda hyror så beror det på det ränteläge som var i aug-sept (p g a finanskris).
  Läget idag är helt annorlunda vilket innebär att man till och med kan sänka hyran emedan bankerna nu börjar acceptera att räntorna måste sänkas. Dock ansåg Vi det ärligt att redovisa även negativa besked såsom den onormala höjningen av räntor. Jag tror att föreningen kan få ett lån som gör att hyran inte behöver höjas på 5 år. Jämför då med AB Bostäders höjning med 5 % kanske varje år. Detta ochså beroende på att Kamelian är ett av Borås energisnålaste hus.
  3. Borås Tidning ska inte skriva artiklar när man inte begriper sig på hur en bostadsrättsförening fungerar. Den som köper lägenhet på Kamelian kan känna sig mycket säker i att få ett billigt o bra boende in i framtiden.


 • Det förklarar

  varför byggföretaget vill dumpa månadsavgiften på lägenheterna, det drabbar ju inte dem. Men om den blir osåld så...
  Skönt när en VD får ordet då vet vi hur företaget tänker.

  Men jag kan fortfarande inte begripa vilka som köper en lägenhet för dessa hutlösa priser, jag trodde i min enfald att man byggde stora hus för att det skulle bli billigare än att bygga fristående men inte då, för samma pengar som en 4a på 131m2 kan man bygga en fin villa för sisådär 4 mille i ett attraktivt område av Borås och ändå ha mer kvar att leva av.
  Men det är klart det är jobbet med gräs, löv osv som man vill betala för att slippa.


 • Gör ett klipp?

  Det är ett radikalt grepp, onekligen! Så ni som funderar på att köpa - gör det i jösse namn! Men visst är det orättvist mot dem som redan köpt. Man mår lite illa ... Jag vet inte heller hur det här drabbar den nya föreningen. Inga hyresintäkter på fyra år måste ju drabba föreningen och inte Hökerums Bygg, eller hur? Eller övertar Hökerums Bygg ansvaret för att betala in hyresavgifterna till föreningen?

  Jag har köpt lägenhet i Majbaggen och drabbats på liknande sätt p.g.a att alla lägenheter ännu inte är sålda.

  Men vad jag reagerat mera emot är det SLARVIGA BYGGANDET! Golven i min lägenhet är minst sagt guppiga. Parketten går upp och ner. Tar man en kula och lägger den försiktigt på golvet så börjar den rulla, fortare och fortare tills den kommer till nästa gupp. Dörrarna sitter på olika höjd - skillnad på flera cm! Jag flyttade in i juni och lägenheten är fortfarande inte klar! Snickerierna är slarvigt utförda. Silikon flödar i lägenheten. Jag säger bara: Så mycket slarv har jag inte sett på år och dag.

  Hökerums bygg har inte heller gjort sig känd som villiga att rätta till fel. Numera svarar de på mina brev och mail, men i början när allt var som rörigast gav de helt enkelt sjutton i det.

  Men kolla in lägenheterna i Kamelian noga: fungerar allt som det ska? Sitter dörrarna på lika höjd (om inte, tyder det på ett guppigt golv)? Har du inga anmärkningar, och du tänkt köpa lägenhet så är detta en CHANS. Hyresfritt i fyra år. Om fyra år kanske finanskrisen är över och du har gjort ett riktigt klipp. Lycka till!


 • Hmm..

  Livet är inte dans på rosor, malin. Man kan inte alltid få som man vill här i livet, det gäller helt enkelt att leva med det!


 • Billigt?

  Den som köper lägenhet på Kamelian kan känna sig mycket säker i att få ett billigt o bra boende in i framtiden. Detta skriver man från Hökerum Bygg. Möjligen bra, men billigt? Tror någon på detta? Jag betalar under 5000 kr för 123 kvm med två balkonger och öppen spis. En äldre bostadsrätt givetvis, men i mycket bra kvalitet. Det kallar jag billigt. Var ligger billigtnivån hos Hökerums Bygg?


 • Kamelian

  Innebär detta praktisk sett att Hökerum Bygg kommer att skjuta till pengar till föreningen motsvarande den sänkning av månadsavgifterna som man lovat köparna?


 • Rea i Kinna är också befogat

  Insats på 1? mille. Hur stora lån måste föreningen uppta? M.a.o hur mycket har allt kostat? Det är ju uppenbart att insatsen jämte föreningens lån är helt dikterat av Hökerums Bygg. Ni som bara betalt handpenning, hoppa av!
  Priset kommer att sjunka ordentligt. Kolla priset per kvm- Varför måstge månadsavgiften vara så hög som Hökerums Bygg bestämt. Är det inte föreningen själva som skall förhandla pris med Hökerums Bygg och ev. lån med Banken?
  Allt har ju HB serverat, inte bara för att vara vänliga utan detta har ju varit byggföretagens affärside.


 • Skandal

  Var själv på väg att boka en lägenhet på Kamelian i hus 3. Ställde just dessa frågor och fick svaret att Hökerum tar ansvar fö alla lägenheter so inte säljs och inte bostadsrättsföreningen. Blir det lägenheter osålda får hökerum lösa in dessa och hyra ut. så hette det då från både Hökerum och Fastighetsbolaget Swedbank. Det blev lite som vi har befarat, därför
  bokade vi inte lägenheten i Kamelian 2 hus 3. Man vet aldrig vad man får ta över när man köper nyproducerat allt låter så bra men när man börjar att "gräva lite" så är det inte som det låter. Utan måste själv kolla och tänka efter. Dessutom HÖJDE de insatserna med ca 75.000 kr i Kamelina 2 hus 3. Det var ett agerande som jag ifrågasatte. Dessutom är Kamelian 2 ensamma med sin bostadsrättsförening och Kamelian 1 är en egen bostadsrättsförening med hus 1 och 2. Så man får tänka efter noga för man vet inte vad man får överta när Hökerum lämmnar allt till Bostadsrättsföreningen, då står man så här maktlösa som de gör nu i Kamelian 1. Hur skall man kunna lita på Höreums bygg i framtiden de skall ju även bygga i Kinna nu vågar någon boka där tror ni. Vad händer med de som har bokat i Kamelian 2 hus 3, hoppar de av nu eller? Det är med stor risk man går in i en nyproducerad lägenhet men det tänker inte man på när man diskuterar ev, köp.


 • is i magen

  Den som har haft is i magen och väntat med att köpa bostad tjänar givetvis på detta. Att köpa bostad är ju som med aktier, det gällar att ha pengarna förberedda när det blir läge att köpa.. :)


 • Till Kent

  Ditt inlägg visar på en väldigt oseriös syn,visst vissa saker får man leva med men är du den som avgör vad hon ska kunna leva med??jag anser att detta bolag ska sänka för alla om de sänks för en,kanske inte lika mycket med dom som redan har skrivit på.och Kent jag tror inte du hade gillat läget om de drabbat dig så knip igen foderluckan 450000 kr är väldigt mycket pengar att bli blåsta på,finanskris eller inte.det här bevisar ju bara att man får börja skriva in klausuler i kontraktena om at tjust sådant här inte skall kunna hända.så ta du ditt inlägg Kent o försvinn snyggt o tyst inna du gör bort dig mera.


 • Intressant diskussion

  Fortsätt gärna diskussionen, hoppas att Hökerums Byggs ansvariga läser. Det har kan ju knappast hänföras till god reklam för byggherren. Jag saknar dock inlägg från er som redan har betalt in handpenning.
  www.metrobloggen.se/sladdertackan


 • Företagets pengar - inte föreningens!

  När vi på Hökerum Bygg AB bildar en bostadsrättsförening är vi skyldiga att skapa en ekonomisk plan för föreningen. I denna står det exakt angivet hur mycket lån föreningen kommer att ha i framtiden samt hur stora insatserna på lägenheterna blir. Denna plan skickas till oberoende granskare innan de godkänns och registreras hos bolagsverket. Först efter det finns möjlighet att skriva upplåtelseavtal med köpare av lägenheter. Vi kan självklart inte gå in och laborera med dessa siffror i efterhand. Kostnaderna för det erbjudande vi nu har gått ut med på de tre återstående lägenheterna är helt och hållet Hökerum Byggs. Föreningen står inte för en enda krona. Rent praktiskt kommer det att fungera så att köparen av en lägenhet skriver ett vanligt upplåtelseavtal på lägenheten. Sedan skriver Hökerum Bygg AB en separat garanti till denna köpare om att betala dennes månadsavgifter till föreningen. Hökerum Bygg kommer att betala in tre årshyror i förskott till föreningen, samt lämna en bankgaranti på fjärde årets hyra. Genom denna görs också de justeringar av hyresnivån som krävs. Föreningen riskerar alltså inte att fölora några intäkter. Det är vårt företags pengar som finansierar erbjudandet.


 • Klargörande svar från Hökerum

  Svårt att lämna kommentarer på det här stället. Försöker därför igen.

  Äntligen ett klart och tydligt besked från Maria Ståhl, Hökerum Bygg AB. Hade detta kommit fram i artikeln, så hade inte så många människor behövt oroa sig.
  Med andra ord är risken för avgiftshöjningar p.g.a. det här erbjudandet obefintlig.


 • Fult

  Föreningens ekonomi påverkas inte oavsett vem som står som ägare. Det är sant. Höjningen av hyran för oss befintliga köpare står kvar men den kan ju självklart sänkas också beroende på hur världsekonomin kommer att se ut i framtiden. Men faktum kvarstår. Hökerum säger att dem skall köpa lägenheter som står tomma. Men istället för detta säger dem att det inte ingår i deras affärsidé att äga bostäder. Nehe, varför då säga att dem köper lägenheter om dem står tomma och inte blir sålda? Dem vill ju själva inte stå där och äga lägenheter som står tomma, som dem kanske måste hyra ut på obestämd tid eftersom dem vill sälja dem så fort som möjligt. Men varför då säga att dem skall köpa dem om dem står tomma??? Även om dem inte gjort något fel så är hela sättet dem gör detta på vidrigt. Varfrö skall några få, bli unnade ett sådant bra erbjudande när vi andra som varit ute i god tid inte få något för detta? Istället skall vi betala fullpris för lägenheterna och alla tillvalen. Att man sedan skickar ut ett brev till alla lägenhetsköpare är helt okej, då för att förklara sig. Men att i det brevet bl.a skriva att det är orättvist och det får man ta, att man jämför det med ett bilköp ena månaden för 300000kr och sedan att den sänks med 50000kr nästkommande månad är inte riktigt samma sak. Vi pratar om ett boende, lägenheter där de flesta ligger på över miljonen kronor. Skall man dra jämförelser så får man dra till med något väsentligt och inte nåt jädra bilköp! Sämre liknelse får man ju leta efter. Skitbra erbjudande för dem som nappar, men för oss som redan tecknat oss då? Vad får vi? Vi får reda på detta i BT, inte från Hökerum själva. Tack för det! Alla ni som läst artikeln, kommenterat osv skall veta att jag är inte arg för att vi får höjd hyra pga finanskrisen för det är sånt man får ta, men att Hökerum går ut och bjuder på 4 (!) års hyra som motsvarar flera hundra tusen, utan att meddela oss först, det är det jag stör mej på!


 • Till Daniel

  Jag förstår din besvikelse. Jag är som sagt köpare i Majbaggen och vi drabbades direkt vid inflyttningen (framflyttad till juni i stället för september) av liknande besked, där de som köpte då fick bo hyresfritt (jag kommer inte ihåg hur länge). Vi som köpt fick dock betala, allt i förväg och utan att lägenheten ännu i dagsläget är riktigt färdigställd. Det finns även i Majbaggen stora lägenheter som ännu ej är sålda och jag antar att Hökerums erbjudande även gäller dem(?)

  Livet är orättvist, men jag anser ändå, om jag tänker ur den kommande bostadsrättsföreningens synpunkt, att det är bättre att lägenheterna blir sålda nu än att de skulle ägas av Hökerum som i sin tur hyrde ut dem. Jag har jobbat i flera bostadsrättsföreningars styrelse och många problem som uppstått, har uppstått p.g.a. uthyrda lägenheter till icke-medlemmar.

  www.metrobloggen.se/sladdertackan


 • Brottsligt!

  Jag tycker faktiskt att det är brottsligt! Om Hökerum "bjuder" på hyran, så "drabbar" det ju befintliga medlemmar i föreningen (varje hus drar ju med sig en viss pott med kostnader - ränta, drift mm, som nu de övriga hyresgästerna får dela på)!Hökerum får däremot in sin insats för lägenheten (och därmed vinst på bygget)!TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Borås [Uppdaterad 2014-12-19]

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i dag 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter