Annons
Nyheter

Boende: "Känner sig inte jättetrygg i Malmö"

Tre personer sköts till döds och tre skadades i en gängkonflikt i Malmö. Skjutningen skedde i den ljusa junikvällen utanför ett internetkafé.
– Man känner sig inte jättetrygg i Malmö längre, säger en boende i området.
Brott • Publicerad 19 juni 2018

Dagen efter skottlossningen som skördade tre människoliv och skadade ytterligare personer är Malmöbon Sanna ute och rastar sin hund i området.

– Jag bor 500 meter härifrån, men till och med vi hörde skotten. Det låter ju egentligen hemskt, men ibland känns det som att man inte ens rycker på ögonbrynen längre. Välkommen till Malmö – här är det vilda västern, säger Sanna till TT.

Annons

Runt 15–20 skott avlossades strax efter klockan 20 på måndagskvällen utanför ett internetcafé på Drottninggatan. Tre män – 19, 27 och 29 år gamla – dödades. Tre andra män – 21, 30 och 32 år gamla – skadades.

– Det är beklagligt att så unga människor mister livet. Det är också beklagligt att några familjer nu har söner som är mördare, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus vid en presskonferens.

– Personerna som är inblandade i dådet är att betrakta som gängkriminiella och sysslar med grov organiserad brottslighet i Malmö, säger han.

Polisen vill inte bekräfta om automatvapen använts vid dådet. De sex offren för skjutningen känner varandra och polisen bekräftar att det rör sig om en gängkonflikt.

– Det finns ett antal gängkonflikter som vi betraktar som heta och detta är en av dem. Men vi hade inte information om att det skulle hända här och nu.

Orsaken till konflikter mellan gängen är oftast att någon blivit kränkt.

– Generellt är det så att man i sina grupperingar känner sig kränkt över något. Det kan vara en ouppklarad affär eller en flickvän, säger Sintéus.

Han säger att gårdagens skjutning var ovanlig i och med att så många dödades. Brottsrubriceringen är mord och försök till mord.

– Vi vet att det har hänt skjutningar där flera personer blivit skadade. Men det är ovanligt att tre personer dör som skedde i går kväll.

I området – endast runt fem minuters gångväg till brottsplatsen – ligger såväl Rättscentrum och polisstationen vid Sallerupsvägen. Malmöbon Sanna har bott i Värnhemsområdet i närmare 25 år och är luttrad.

– Det är tragiskt, men jag tror inte att jag är den enda som säger att det här är vardagsmat nuförtiden. Så ska det ju inte vara, men man känner sig inte jättetrygg i Malmö längre. För man kan ju hamna just i något sådant här som hände i går när folk inte bryr sig om oskyldiga människor runt omkring, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons