Annons
Nyheter

Björkarna sätter pollenrekord

Inte sedan 2006 har pollensäsongen varit så intensiv som just nu. Samtidigt är den vanligaste allergimedicinen på väg att ta slut.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2012
Foto: Jessica Gow/Scanpix

I ett par veckors tid har pollenhalterna varit höga eller mycket höga i stora delar av Sverige. Just nu är det björken som blommar, det besvärligaste trädet av dem alla.

– Så här höga halter så här länge har vi inte haft sedan 2006, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Annons

Gränsen just nu, berättar hon, går någonstans kring Gävle. Söder därom pågår blomningen för fullt.

– Vi får samtal från människor som berättar att de åker utomlands för att slippa den här perioden.

Situationen förvärras av att de största apotekskedjorna rapporterar att en av de vanligaste allergimedicinerna, Bricanyl, 0,5 milligram, för inhalering är på väg att ta slut.

– På 50 av våra apotek är den helt slut. Vi har ett antal förpackningar kvar, men även de lär ta slut snart och då går det inte att beställa några nya, säger Andreas Rosenlund, informationschef hos Kronans droghandel.

Tillverkaren Astra Zeneca understryker att läkemedlet som sådant inte är slut, men att vissa förpackningsstorlekar varit slut.

– Den patient som får höra detta bör fråga om läkemedlet finns i annan storlek, säger Anna-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca.

Många pollen i luften

I södra Sverige finns flera olika typer av pollen just nu. Björken är inne i sitt mest intensiva skede. Den blommar nu i Götaland och Svealand samt i södra Norrland. Sälg och vide blommar något längre norrut, upp till Sundsvall ungefär. Längs Götalandskusten har vissa tidiga gräs börjat blomma samt, ek och bok.

Enligt Kerstin Alm Kübler, intendent på Naturhistoriska riksmuseet, är många björkallergiker också känsliga för ek utan att veta om det. Detta eftersom ekens blomning normalt tar vid där björkens slutar.

Källa: Pollenprognosen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons