Annons
Nyheter

Bildt överraskade fängslade svenskar

Utrikesminister Carl Bildt träffade på fredagsmorgonen de fängslade svenska journalisterna i Addis Abeba.
Hör Carl Bildt om mötet i klippet längst ner i artikeln.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2012
Foto: 

– De blev glatt överraskade när jag dök upp, säger han.

Mötet ägde rum på fängelsechefens kontor på Kality-fängelset i Addis Abeba på fredagen. Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye visste inte att Bildt var i Etiopien. De hade tittat på tv-sändningar från den pågående konferensen World Economic Forum, men inte sett någon svensk.

Annons

Mötet varade i en timme.

Bildt, Lundin, Ogaden

– De mår relativt väl även om de längtar till friheten, säger Bildt, som beskriver Kality, som ett kåkstadsliknade fängelseområde.

Enligt utrikesministern så var svenskarna angelägna om att besöket blir känt både i Sverige och Etiopien, eftersom det visar på ett starkt stöd för dem.

Bildts engagemang har tidigare ifrågasatts. Han har suttit i styrelsen för Lundin Petroleum som haft intressen i Ogadenprovinsen. Det var där journalisterna greps när de skulle undersöka misstänkta övergrepp på lokalbefolkningen, kopplade till oljan. Bildt har också tolkats som att han anser att journalisterna aldrig borde åkt dit, då han strax efter gripandet förra sommaren påpekade att det fanns goda skäl till att UD avråder från resor till Ogaden.

Under mötet redogjorde Bildt för regeringens ansträngningar och nästa steg för ett frisläppande diskuterades. Enligt Bildt är man överens om hur saken ska skötas.

– Sedan blir det alltid diskussion om livet och praktikaliteter. Ett mycket trevligt samtal, måste jag säga, givet omständigheterna.

"Goda" relationer

Svenskarna dömdes i december till elva års fängelse för illegal inresa i landet och främjande av terrorism. De inväntar nu rätt stund för en nådeansökan.

Bildt träffade på torsdagen Etiopiens premiärminister Meles Zenawi och tycker sig se tecken på ökad förståelse för Sveriges krav på ett frisläppande. Han pekar på att Meles prioriterade mötet med Bildt och att relationen till Meles numera är "god".

Annons

– Jag hoppas att mötet lett till att vi kunnat rulla undan några stenar på vägen, säger Bildt.

Johan Perssons pappa, Kjell Persson, menar att Bildts fängelsebesök var betydelsefullt.

– För Johan och Martin är det väldigt viktigt att känna att regeringen jobbar för deras sak och att utrikesministern personligen besöker dem, säger han.

Kjell Persson uppger att de känt stödet från regeringen ända sedan domen föll.

 

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons