Annons
Nyheter

Betydligt dyrare att vara singel

Sverige är ett av världens singeltätaste länder, och andelen ensamstående ökar. Singellivet är ofta dyrare än parlivet.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012
Foto: Brennan Linsley/Scanpix

Ensamstående lägger betydligt mer på sitt boende än sambos, och allt ifrån semestrar till försäkring blir dyrare.

Fast det är bra att fler, speciellt unga, bor själva åtminstone under en period och lär sig att ta ansvar för sin egen ekonomi, tycker Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

Annons

– En stor fördel med att leva som singel är ju att man bestämmer själv och blir mer självständig. Lever man som sambo kan det ju finnas en risk att den ena i förhållandet vet mer om ekonomi och tar ansvaret, och att den andra parten som inte är lika insatt fogar sig.

Boendet dyrare

Andelen ensamstående i Sverige har ökat under de senaste decennierna. Men livet som singel är dyrare, speciellt kostnaden för att bo. Ensamstående utan barn lägger i snitt 36 procent av de totala utgifterna på boende, medan sammanboende utan barn lägger 24 procent, visar SCB:s statistik över hushållens utgifter. Det är också betydligt vanligare att singlar hyr sitt boende.

– Jämfört med i min generation, då par flyttade ihop tidigt, verkar det finnas en tendens att fler unga i dag påbörjar vuxenlivet som särbos, säger Gunilla Nyström.

Högre lånekrav

– Samtidigt skapar bolånetaket ett sparbehov som är tydligt för unga singlar och för unga människor generellt, säger hon.

För den som vill köpa bostad har kraven höjts i och med att bolånetaket infördes. Man får räkna med en kontantinsats på 15 procent, eftersom det bara går att få bolån upp till 85 procent av bostadens värde. Som singel kan det vara svårt att spara ihop de pengar som krävs.

Singlar också mer sårbara vid sjukdom eller arbetslöshet, och det är därför viktigt att som singel bygga upp en liten buffert och kanske skaffa sig inkomstförsäkring.

Men det finns vissa enkla sätt att spara pengar. Singlar har ett högre nöjeskonto och äter generellt mer ute och går mer på bio. Men genom att till exempel starta ett matlag i stället för att alltid träffa vännerna ute på restaurang eller gå med i en bilpool i stället för att ha egen bil kan man spara en del slantar, tipsar Nyström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons