Nyheter

Bara böter för 25-årig fildelare

Nyheter Artikeln publicerades

Åklagaren ville ha ett högre straff, men den 25-årige mannen döms enbart till böter för fildelning av 60 filmer.

Om det mildare straffet står sig kan det bli svårare för polisen att spana på fildelare.

– Det är som att gå in en gång i veckan under ett år och snatta i en butik. Ingen domstol skulle döma det som en enda gärning. Att i det här ärendet ge en påföljd på 120 dagsböter, det är felaktigt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad, som ska överklaga.

Fallet är det andra mot en enskild användare som handlar om torrent-teknik, vilket betyder att en film laddas ner och samtidigt delas med andra användare. Det första var det uppmärksammade målet förra året då en 15-årig pojke fälldes i hovrätten.

"Kan bli svårt"

Att mannen dömdes till böter, och inte till villkorlig dom som åklagaren yrkade, kan få betydelse för framtida utredningar. Polisen får inte begära ut uppgifter bakom en ip-adress om brottet bara kan ge böter.

– I en liknande situation, med en användare som laddar ner och delar 60 filmer, kan det bli svårt att inhämta abonnentuppgifter, säger Ingblad.

Men han understryker att majoriteten av de ärenden som gäller torrent-teknik ändå handlar om brott med högre straffvärde.

– De flesta anmälningar avser de som ligger bakom tekniken eller de som är första uppladdare och lägger ut filmer innan de har haft premiär.

Nöjd med dom

Daniel Westman, IT-rättsjurist på Stockholms universitet, är inte förvånad över nivån på straffet.

– Kan man inte styrka ett jätteomfattande intrång ligger det vanligtvis på bötesnivå, säger han.

Mannen upptäcktes av en slump, i samband med en annan brottsutredning.

– Det blir ganska aparta fall som kommer upp. Bara det säger snarare något om svårigheterna att komma till rätta med mainstream-fallen, säger Westman.

25-åringen vill inte kommentera domen men låter hälsa, via sin advokat Jens Lapidus, att han "till stora delar" är nöjd.