Annons
Nyheter

Båda åtalade skyldiga till Yaras död

Lilla Yara Alnajjar i Karlskrona dog av alla kraftiga slag som den åtalade kvinnan delade ut, slår tingsrätten fast.
Nyheter • Publicerad 17 december 2014
Foto: 

Hennes man – flickans morbror – förklaras också skyldig eftersom han inte gjorde något när flickans åttaåriga liv tog slut.

Tingsrätten skickar nu båda till rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om paret dödat flickan under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Annons

– Min uppfattning är att bevisningen räcker för att få båda fällda för mord, men det går inte att utläsa ur tingsrättens beslut om det är den rubriceringen som man landar på, säger chefsåklagare Pernilla Åström till TT.

Starka bevis

Åklagarens bevisning mot paret är så övertygande att Blekinge tingsrätt anser att båda är skyldiga. Kvinnans slag mot Yaras huvud, ben, fötter, armar, händer och bål har lett till flickans död, konstaterar domstolen.

– Det går inte att styrka vem som utövat våldet, ur den synpunkten är det här beskedet oväntat, säger Eric Widner, kvinnans advokat.

För mannens del handlar skulden om att han, i sin garantställning, inte skyddat Yara från våldet. Inget larmsamtal till 112. Ingen hjälp att ta henne till sjukhus, menar tingsrätten.

– Hittills verkar ju inte domstolen ha kommit fram till att bevisningen räcker för att fälla mannen för något annat än underlåtenhet i sin garantställning, säger mannens advokat Christer Holmqvist.

Widner är inte särskilt förvånad över att tingsrätten enbart lägger skulden för det brutala våldet mot Yara på kvinnans axlar.

– Fler omständigheter pekade mot kvinnan. Därför är den här uppdelningen mellan kvinnan och mannen ganska naturlig.

Lättar på restriktioner

Kort efter tingsrättens besked var Holmqvist i kontakt med sin klient.

Annons

– Det är en lättnad för honom att restriktionerna släpps och att han kan ta kontakt med sina släktingar.

Först i slutet av januari väntas rättegången återupptas – därefter meddelas påföljden.

– Det är ett hemskt öde som den här stackars flickan har gått till mötes. Jag förstår att det väcker känslor och att många vill följa rättegången, säger lagman Laila Kirppu.

Fallet Yara

Under valborgsmässoaftonen i år hittas en åttaårig flicka från Gaza livlös hemma hos sin morbror i Karlskrona.

Under den tid som flickan bor hos släktingen larmas socialen flera gånger om att hon troligtvis far illa. Polisen faxade den sista orosanmälan till socialtjänsten under påsken. Där blev den liggande i ett postfack.

Paret åtalas för mord i samförstånd. Åklagaren har även alternativa yrkanden för synnerlig grov misshandel och grovt vållande till annans död samt grovt vållande till kroppsskada.

Efter överläggning beslutade Blekinge tingsrätt att båda är skyldiga till Yaras död. I väntan på dom ska paret genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre sinnesundersökning har pekat på att båda kan ha lidit av psykisk störning.

Källor: Polisen och Karlskrona kommun.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons