Annons
Nyheter

Avgjort – Vellinge får förbjuda tiggeri

Vellinge kommun får införa ett lokalt förbud mot tiggeri. Högsta förvaltningsdomstolen vänder uppochner på alla tidigare beslut i den infekterade frågan – och öppnar därmed för andra kommuner att göra likadant.
Vellinge • Publicerad 17 december 2018
Nittonåriga Iasmina utanför en butik i Vellinge kommun augusti 2017. Arkivbild.
Nittonåriga Iasmina utanför en butik i Vellinge kommun augusti 2017. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser och motiverar det med att en del kommuninvånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter. Tidigare har kommunen genomgående fått nej: först av länsstyrelsen, sedan av förvaltningsrätten och kammarrätten.

Men nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att kommuner har rätt att reglera passiv penninginsamling genom lokala ordningsföreskrifter – alltså förbjuda tiggeri.

Annons

– Så vårt beslut gäller, och det gäller från och med i dag. Nu finns ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun, det första stället i Sverige, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Hon anser att det är mycket betydelsefullt att få ett klargörande i frågan.

– Jag tycker att det var ett stort steg redan när vi fick prövningstillstånd, då kände jag att det åtminstone kommer ett prejudikat i en fråga som diskuterats fram och tillbaka under många år men där rikspolitiken har duckat.

Vellinge kommun hävdar att tiggare orsakar störningar genom "upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats". Tidigare instanser som prövat införandet av ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan har ansett att kommunen inte lyckats visa att tiggeriet stör den allmänna ordningen. Men det behövs inte, anser Högsta förvaltningsdomstolen.

”Det är häpnadsväckande att man inte tar in människorättsdimensionerna överhuvudtaget.”

Enligt domen saknas det helt enkelt stöd i ordningslagen för att kräva att Vellinge ska visa hur tiggeriet stört ordningen – och ett tiggeriförbud kan därför inte underkännas med den motiveringen. Eftersom förbudet gäller vissa avgränsade platser anser rätten dessutom att det saknas anledning att ifrågasätta kommunens bedömning av behovet av tiggeriförbud.

"Domstolen konstaterade avslutningsvis att föreskriften getts en sådan utformning att den är möjlig att tillämpa", skriver Högsta förvaltningsdomstolen i domen.

– Därför är det här viktigt för Kommunsverige. Man tydliggör att det är möjligt att införa ett lokalt tiggeriförbud, säger Carina Wutzler.

Så sent som i början av december upphävde länsstyrelsen i Halland det krav på tiggeritillstånd som Kungsbacka kommun beslutat om, vilket kommer att överklagas.

– Länsstyrelsen hade synpunkter på vår lokala ordningsstadga på sex olika punkter och vi ska klaga på fem av dem, säger Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

– Vinner vi inte gehör får vi fatta ett nytt beslut då. Vi får väl se hur det utvecklas. Det är ju många kommuner som har varit och nosat på det här.

Annons

I Eskilstuna väntar kommunen på besked om huruvida deras modell med tillståndskrav och avgift för tiggeri är godkänd.

– I praktiken försöker vi åstadkomma samma sak (som Vellinge), men vi gör det utifrån befintlig lagstiftning, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Han tror att många kommuner nu kommer att sikta in sig på Vellinges modell med ett förbud.

– Vi vill se vart vårt förslag tar vägen, vi har valt en lite krångligare väg med tillståndsplikt. Men jag tror att många kommuner kommer att titta på de möjligheter som finns nu.

Domen väcker starka känslor – både för och emot.

– Väldigt oroande, säger Johanna Westeson vid Amnesty International i Sverige.

Amnesty har tidigare kritiserat Sveriges behandling av utsatta EU-medborgare och ser med oro på vad Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan innebära.

– Det riskerar att drabba en specifik grupp, romer från östra Europa, väldigt hårt, säger Johanna Westeson som är sakkunnig i diskrimineringsfrågor vid Amnesty.

– Vi ser risken att de kommer att tvingas ännu längre ut i utsatthet och utanförskap och få det ännu svårare att försörja sig.

Johanna Westeson har precis tagit del av domen och förvånas över innehållet.

Annons

– Det är häpnadsväckande att man inte tar in människorättsdimensionerna överhuvudtaget.

Även hos Crossroads i Malmö – Skåne Stadsmissions verksamhet för EU-medborgare – är besvikelsen stor.

– Vi ser inte att ett tiggeriförbud är lösningen på någonting. Det här handlar om människor som lever i extrem fattigdom som behöver något sätt att försörja sig på, säger enhetschefen Liv Palm och fortsätter:

– Debatten kring förbudet har medfört ett hårdare klimat. Det är svårare att få pengar och det finns de som systematiskt verbalt och fysiskt angriper dem som sitter och tigger. När de här sakerna får genomslagskraft kan det elda på sådant beteende, eftersom det legitimeras.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är dock av en annan åsikt.

– Det behövs ett nationellt tiggeriförbud, säger han.

Moderaterna har tidigare föreslagit att det ska vara förbjudet att tigga för sin försörjning. Men Tomas Tobé ser inte lokala förbud som en lösning.

– Lokala tiggeriförbud flyttar snarare runt problemet och jag tror vi behöver en lagstiftning som ger ett tydligt besked. Även om det här är välkommet för Vellinge kommun, så har jag svårt att se hur ett sådant här tiggeriförbud skulle fungera i storstäder.

Statminister Stefan Löfven (S) tror att fler kommuner kan tänka sig ett förbud likt Vellinges.

– Det är deras eget val. Jag kan förstå att man vill kanske inte ha tiggeri på alla platser i en kommun. Men det är helt och hållet deras eget beslut, säger han.

Annons

TT: Men du och regering har ju inte velat ta initiativ i tiggeriförbudsfrågan?

– Vi har sagt att kommuner som vill göra detta har att pröva lagstiftningen. Nu är den prövad i högsta instans och nu vet vi vad som gäller, säger Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna vill likt Moderaterna införa ett nationellt förbud mot tiggeri.

– Jag tycker inte att det är en lösning som vi ska vara nöjda med, säger SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

– Det här kan hjälpa till att skapa viss ordning och trygghet framför en enskild matbutik eller galleria, men det kommer inte att hjälpa de människor som uppehåller sig här genom att tigga.

Claes Ling-Vannerus är nationell samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare vid länsstyrelsen i Stockholm. Han vill inte värdera domens innehåll – men säger att frågan om förbud är svår.

– Vi har identifierat flera allvarliga konsekvenser som kan kopplas till utsattheten i samband med tiggeri, men det finns inget generellt förbud mot att tigga i Sverige och det är vad vi förhåller oss till, säger han.

– Många kommuner har ju efterfrågat en nationell vägledning, men har blivit tvungna att driva detta på egen hand.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons