Nyheter

Arkiv: Hätska förhör med mordåtalade

Nyheter Artikeln publicerades

Anklagelser om planterade bevis och uppkäftiga svar.

Förhören i Alingås tingsrätt med de två män som åtalats för rånmord på ett lantbrukarpar i Långared fördes i en hård ton.

Båda bedyrar sin oskuld.

Kammaråklagare Patrik Tilly var riktigt irriterad.

– De försöker göra parodi på rättsprocessen, säger han.

Då har just förhöret med den ene, 40-åringen, hållits efter flera tillsägelser från domaren.

– Du ska inte polemisera med åklagaren, sade lagmannen Anders Hagsgård när 40-åringen efter upprepade gånger svarat med motfrågor.

40-åringen är den av de två misstänkta som har en historia av brott bakom sig – sju fängelsedomar i Polen.

Sviktande minne

Han pratade med yviga gester. Log ibland åt åklagarens påståenden. Ovidkommande detaljer, som att han drack te och inte kaffe på morddagen den 19 oktober, lade han ut texten om. När frågorna blev känsliga kom han inte ihåg.

– Jag är en oskyldig man, slog han fast.

Det finns heller inte några bindande bevis mot honom. Det handlar om att hans mobiltelefon har varit i Långaredsområdet före morden och att hans dna finns på en väska med buntband av samma slag som det mördade lantbrukarparet hade runt händer och fötter.

– Om han är oskyldig borde han uppträda korrekt i rättegången. Det här beteendet stärker inte hans aktier, säger Patrik Tilly.

Mot den andre misstänkte, 34-åringen, finns det fler bevis. En kedja av indicier och dna från den mördade kvinnan i hans bil.

– Det är helt obegripligt, ofattbart för mig, säger han.

Kyss på handen

Att ett vittne sett hans bil nära gården tre dagar före morden och att torkpapper med hans dna hittats vid avföringshögar tror han inte heller på.

– Hur kan jag veta att ni inte har lagt ut toalettpappret? säger 34-åringen vänd mot åklagaren.

Han medgav att han varit på gården i Långared i september för att hälsa på en arbetskamrat som hyrde ett hus där. Då fick han höra att lantbrukarparet hade mycket pengar. Han hälsade även på den nu mördade kvinnan. Kysste henne till och med på handen.

Men på morddagen har han inte varit på gården. Bara skjutsat en kamrat till en skog i närheten, berättade han för rätten. Under utredningens gång har han ändrat sin berättelse.

– Från början var jag rädd för att berätta sanningen, säger han.