Annons
Nyheter

Arkiv: Åtal för Långaredsmorden

Kammaråklagare Daniel Larson lämnade in åtalet mot de två män som misstänks för dubbelmordet på lantbrukarparet Torgny och Inger Antby i Långared.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2012
I november begravdes Torgny och Inger Antby och de har fått gravplats intill hans föräldrars grav i Långared.
I november begravdes Torgny och Inger Antby och de har fått gravplats intill hans föräldrars grav i Långared.Foto: Lennart Magnusson/BT-arkiv

Förundersökningen omfattar 2500 sidor.

Daniel Larson lämnade in åtalet till Alingsås tingsrätt i två lådor vid tiotiden på måndagsförmiddagen.

Annons

Männen åtalas för mord och grovt rån, i andra hand medhjälp till gärningarna.

"Oerört mycket våld"

Mannen blev ihjälslagen när han tidigt på morgonen gick ut för att ta hand om korna. Hans hustru överfölls i sängkammaren där hon ströps och kvävdes.

– Brottet är väldigt brutalt och oerhört mycket våld har använts för att stjäla ett kassaskåp vars innehåll man rimligtvis inte kan ha känt till så mycket om, säger kammaråklagare Daniel Larson.

De två åtalade männen, 34 och 40 år, sitter häktade sedan slutet av förra året, men båda nekar.

Motivet för dådet var troligen att komma över kassaskåpet som stod i ett rum hemma hos paret och gärningsmännen verkade helt fokuserade på skåpet. De tog inte 9 000 kronor i kontanter som fanns i en rockficka, eller smycken och annat av värde. De missade kassaskåpsnyckeln som hängde i köket.

– Det framgår väldigt tydligt i utredningen att man ville åt kassaskåpet, men man verkar inte ha handlat så rationellt och metodiskt, anser åklagaren.

Torgny Antby blev förmodligen överrumplad och ihjälslagen med ett järnrör då han gått ut för att börja dagens arbete. Han kan ha fått ett tiotal slag mot huvudet och låg på marken utan chans att komma undan.

Inger Antby hittades kvävd och strypt i sovrummet. Man har använt kudde och tejpat över hennes ansikte. Möjligen kan hon ha hört något och försökt slå larm. En telefon fanns vid sängen, men sladden hade ryckts loss.

Ett bräckjärn och en huggmejsel på brottsplatsen tyder på att mördarna kan ha försökt bryta upp kassaskåpet utan att lyckas. Det är fortfarande försvunnet.

Annons

De misstänkta nekar alltså, men åklagaren anser att starka indicier pekar mot dem:

När de greps i Polen hittades 14 buntband som är ovanliga och säljs i 20-pack i Sverige. Några band av just den sorten användes för att binda offren och de kom från samma tillverkningssats och samma maskin som banden i Polen.

Ett skoavtryck i rummet där kassaskåpet stod stämmer med sulmönstret på en av männens skor.

Ett vittne såg deras bil parkerad på en skogsväg nära parets hus söndagen innan dådet. De tros ha varit där för att reka.

Dna-test på avföring i skogen visar att den kommer från en av männen.

En av de häktades mobiltelefoner kopplades upp mot en mast i närheten av gården på morddagens morgon. Mannens förklaring är att han skjutsade en bekant till Långared. Även tidigare var mobiler uppkopplade i trakten.

Samma dag som dådet åkte de misstänkta till Polen utan att säga något till landsmän som de bodde hos i Göteborg. De for därifrån under natten mot mordet. Utan rimlig förklaring.

Rykten och prat om kassaskåpet kan vara bakgrunden till dådet.

–Någon förhandsinfo bör de ha fått. Men förmodligen innehöll det ingen större mängd pengar, säger åklagaren Daniel Larson.

Rättegången inleds den 4 juni vid Alingsås tingsrätt och beräknas pågå under sex dagar. Rätten ska besöka brottsplatsen som fortfarande är avspärrad.

Detta har hänt

19 oktober 2011: Torgny och Inger Antby påträffas på sin gård. Sista livstecknet är ett telefonsamtal sent på kvällen innan.

7 november 2011: Två män, båda polska medborgare, begärs häktade i sin frånvaro.

17 november 2011: Männen grips i Polen och polsk domstol beslutar senare om utlämning till Sverige.

19 december: Männen har kommit till Sverige och häktas av Alingsås tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord och grovt rån. Båda nekar.

21 maj 2012: Åtal vid Alingsås tingsrätt.

4 juni 2012: Rättegången börjar, enligt preliminära planer.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons