Nyheter

"Är en stolt skattebetalare"

Nyheter Artikeln publicerades

Telia Soneras styrelseledamot Martin Lorentzon har fått kritik för sitt brevlådeföretag på Cypern.

"Jag bor i Sverige, är skriven här och är en stolt skattebetalare", försvarar han sig i en debattartikel.

Lorentzon har grundat företagen Spotify och Tradedouble. Efter muthärvan i Uzbekistan valdes han in i Telia Soneras styrelse och nya etikutskott. Men själv har han använt sig av skatteplanering för tiotals miljoner kronor, genom att låta företaget Rosello på Cypern äga aktier åt honom, uppger Ekot.

I en debattartikel som publiceras på onsdagen i Dagens Industri skriver Lorentzon att han har förståelse för att skatteplanering kritiseras och att det är viktigt att bidra till samhället.

"De senaste 15 åren har det varit extremt svårt att hitta riskkapitalbolag som vill satsa pengar på mina galna idéer i Sverige" skriver han. Därför behöver han finansiera dem på egen hand, med Rosello, som lika gärna kunde ha varit svenskt, hävdar han.

"Skatt betalas ändå i Sverige när jag tar ut pengarna från bolagen."

Han påpekar att hans företag genererat skatteintäkter på hundratals miljoner kronor och att han är stolt över att ha bidragit till att bygga dem.

"Jag hoppas även att jag får möjligheten till att hjälpa Telia Sonera med att utveckla företaget.", skriver han i Dagens Industri.