Annons
Nyheter

Är du frikyrklig? Då löper du mindre risk för cancer

Adventister och baptister löper lägre risk än andra att drabbas av cancer, enligt en dansk studie.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012
Foto: Boris Grdanoski

Skillnaden antas bero på en sundare livsstil som inkluderar sexvanor och mindre tobak, alkohol, kaffe.

– Adventister och baptister följer bara de allmänna hälsoråden och undgår därmed cancerformer som vi vet är förbundna med livsstil, säger professor Christoffer Johansen från Kraeftens Bekaempelse, som gjort studien ihop med Syddansk Universitet, till Ritzau.

Annons

Forskarna har jämfört data om knappt 12 000 medlemmar i båda samfunden med data om danskar i allmänhet. Cancerfrekvensen låg 30 procent lägre för männen och 14 procent lägre för kvinnorna. Det gäller bland annat cancer i lungor, mage, tjocktarm och ändtarm, samt i testiklar för män och livmoderhals för kvinnor.

Studien presenteras i tidskriften Cancer Epidemiology.

Att det låga intaget av kaffe skulle vara en av anledningarna till att baptister mer sällan än andra drabbas av cancer tror inte Sören Carlsvärd, missionsföreståndare i Svenska Baptistsamfundet på.

– Hos oss dricks det våldsamt när det är kyrkkaffe.

Däremot tror han att baptister röker och dricker i mindre utsträckning än andra, vilket enligt den danska studien minskar risken för cancer.

– När det gäller sex vill vi hålla oss till en partner, men det är nog lite till och från med det, säger Sören Carlsvärd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons