Nyheter

Anders Eklund kartläggs – här fångas han på bild i Tolkabro

Nyheter Artikeln publicerades

Här fångas Anders Eklund på bild av en plåtpolis när han kör för fort vid Tolkabro.

Att kartlägga hur 42-åringen åkt omkring i Sverige blir ett mycket mödosamt arbete för polisen.

En aprildag för några år sedan blixtrade det till i kameran när Anders Eklund passerade Tolkabro i en Volvo FH12 med släp. Polisens bild visar en man i svart, ärmlöst linne som styr med armbågarna.

Den avslöjar var han befann sig vid en viss bestämd tidpunkt och det finns mycket annat material som polisen kan använda i sin kartläggning.
– Den där killen har jobbat åt en massa åkerier i hela landet, säger en anställd på företaget där Anders Eklund arbetade då han greps.

Ända sedan mitten av 1980-talet har mannen kört lastbil och långtradare, både inom Sverige och utomlands.

BT har tidigare berättat att rikskriminalen ska undersöka om körningar kan kopplas samman med olösta brott mot kvinnor eller ouppklarade försvinnanden.

Ett fall som polisen tänker granska igen är Mariam, den åttaåriga flicka som spårlöst försvann från Råddehult utanför Borås i juni 1997.

Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att spara uppgifter om anställda i tio år. Hos åkerier som Anders Eklund jobbat åt borde tjänstgöringsscheman och andra uppgifter finnas kvar.

Trafikförseelser
Men även annat ger en bild av hans resor. I 42-åringens kriminalregister är trafikförseelser runt om i Sverige noterade.

Klockan var 10.09 på förmiddagen, den dag då han körde för fort i Tolkabro. Det tunga fordonet dundrade fram i 87 km/tim på 70-sträcka.

Anders Eklund accepterade böter och betalade 1 200 kronor. Sedan var den saken ur världen.

Som BT berättade i går har Eklund i många år haft körningar till Borås och här sågs han senast samma dag som han greps. Bland annat vid Schenkers stora terminal i Viared.
– Men det är många år sedan han körde åt oss. Han hade nog bara stannat till för att äta på restaurangen som ligger alldeles intill terminalen, tror Kenneth Pevny på Schenker.

Han vet inte hur länge det är sedan Anders Eklund började med körningar till Borås:
–Jag förmodar att det är många år. Men jag känner inte till hans bakgrund.