Nyheter

Anders Borg tror att ekonomin kommer att återhämta sig till 2014

Nyheter Artikeln publicerades

Regeringen tror att ekonomin börjar återhämta sig nästa år och 2014 tror finansminister Anders Borg på en tillväxt på 3,7 procent, enligt finansplanen som Ekot i Sveriges Radio tagit del av.

Även arbetslösheten väntas sjunka från 7,5 procent nästa år till 6,7 procent 2014.

Regeringen räknar med underskott i statsfinanserna i år och nästa år men 2014 spås ett överskott med 0,3 procent. Statsskulden byggs på till 31,3 procent av BNP i år men börjar sedan minska igen. Siffrorna är i stort sett desamma som finansministern presenterade på Harpsund för ett par veckor sedan.

Anders Borg menar att säkerhetsmarginalerna i svensk ekonomi är fortfarande starka. Enligt finansministern står Sverige rustat för att kunna möta en djupare kris, typ finanskrisen 2008/2009.

– Även om det blir tvärstopp i svensk ekonomi, om världsekonomin stannar, har vi marginaler för att sätta in åtgärder. Riskerna för marknadsosäkerhet är små, säger Borg.

Han kommenterar också det faktum att andra konjunkturbedömare anser att regeringen ligger högt i sin prognos.

– Man kan tycka att 2,7 procent är en snabb tillväxt, säger han men tillägger att historiskt har Sverige legat över den siffran när ekonomin väl återhämtar sig.

Borg reagerar kraftfullt mot dem som påstår att han skulle vara för optimistisk.

– Jag ser uppenbara risker för att vi får tillbaka orosvågorna. Att utmåla mig som optimist, det kommer ni att få besvärligt med, säger han.