Nyheter

Allvarligt men inte förvärrat

Sverige Artikeln publicerades
Rök från branden i Älvdalens skjutfält ligger tung över skogen.
Foto: Nisse Schmidt
Rök från branden i Älvdalens skjutfält ligger tung över skogen.

Fortsatt allvarligt men i alla fall inte värre än i går, lyder MSB:s analys av läget för skogsbränderna som fortsätter att rasa på flera håll i landet.

Samtidigt spår SMHI fortsatt torka och extrem värme även nästa vecka.

– Läget är fortfarande allvarligt, men har inte förvärrats i stort jämfört med i går, säger den operativa chefen Britta Ramberg vid en presskonferens på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

– Vi ser en liten stabilisering eller förbättring av läget, men det finns ingen anledning till att vara för optimistiska.

MSB:s samordnare Peter Arnevall säger att man fått försiktigt positiva signaler från de olika brandhärdarna. På de flesta ställen har man kunnat arbeta efter plan och kan hålla och begränsa bränderna.

– Även i Kårböle, där den största branden finns, har man lyckats arbeta fram en plan som man har goda förhoppningar om att hålla. Bygga begränsningslinjer några kilometer framför branden. Flygplanen är fortsatt i insats där, säger han.

Arnevall ser två orosmoln. Dels ett åskoväder som kommer in över Norrbotten och Västerbotten under kvällen, samt de höga temperaturerna som ger extremt hög brandrisk.

Räddningstjänsterna bedömer resursläget som relativt gott.

Robert Strid, räddningsledare vid räddningstjänsten i Färila, berättade vid en presskonferens i Färila om att läget är "försiktigt positivt."

– Vi jobbar med våra begränsningslinjer. Vi har bättre förhållanden vad gäller vädret just nu, men varmt väder väntar längre fram. Just nu handlar det mycket om analys i staben och vi tittar längre fram, säger Robert Strid.

Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland, är också försiktigt positiv:

– Det här har helt klart varit den bästa natten hittills, säger han

Enligt Hans Nornholm mår personalen ute i fält under omständigheterna bra.

– De är vid gott humör. Vi börjar se att det arbete vi har lagt ner ger resultat. Så nu försöker vi pusha på dem.

Han säger att man nu kommer närmare och närmare målet i släckningsarbetet.

– Personalen krigar verkligen.

Östersunds-Posten har träffat Magnus Proos, en av de brandmän som jobbat vid branden i Fågelsjö/Lillåsen, som av MSB betecknas som en av de värsta. Han blev inringd för att arbeta på sin första semesterdag.

– Måndag och tisdag var kaotiska dagar då elden tog sig enormt mycket. Vi var inne och släckte i kärnelden, sedan vände vinden lite på eftermiddagen – trubbel direkt. Flera slangar brann av, elden vände och vi fick röken i ansiktet. Vi fick dra ut slangarna och flytta därifrån.

– Det har brunnit i trädtopparna och träden är helt kolsvarta. Tänk dig hur det ser ut och låter där. Det är flera tusen grader och elden suger in syre åt sig själv.

MSB har tackat ja till ett franskt erbjudande om att skicka 60 brandbekämpare, specialiserade på svår terräng. Under lördagen färdades även 139 brandbekämpare och 44 fordon från Polen mot brandområdena.

Kolonn med polska brandbilar passerar Vätterleden på E4 i Småland under lördagskvällen på väg till Bräcke i Jämtland.
Foto: Anna Hållams/TT
Kolonn med polska brandbilar passerar Vätterleden på E4 i Småland under lördagskvällen på väg till Bräcke i Jämtland.

Ett 50-tal personer med tillhörande utrustning från Tyskland kommer också att bidra med hjälp.

Vid de större bränderna i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland är läget fortsatt mycket allvarligt.

– Ingen av de här bränderna har vi hopp om att släcka med annat än väderomslag, alltså ihållande regn i flera dagar, konstaterade Peter Arnevall i går.

Under natten har läget varit oförändrat.

– Det är inget alarmerande som sticker ut, säger Anders Fridborg, räddningstjänstens pressbefäl i Ljusdal.

– Vi har haft lite regn och det är vi glada för.

Men väderprognosen ger föga hopp om lindring. I mitten av veckan väntas dessutom nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader, enligt SMHI.

– Det finns lite regnskurar i prognosen, framför allt över Norrland. men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedjan eftersom de rör sig västerifrån. För södra Sverige ser det i nuläget torrt ut, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Många frågar sig hur länge det varma vädret kan bestå. Något svar finns inte.

– Det finns ju ingen maxtid för hur länge varmluften kan ligga kvar. Att vi skulle ha kvar den här värmen resten av sommaren känns inte troligt, men det finns inget som säger att det inte kan hända.

MSB sparar resurser för att kunna använda om läget förvärras.

– Vi befarar att toppen inte är nådd, säger Peter Arnevall.

På natten mot söndag berörs invånare i sex områden av så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten – i Gävleborgs, Dalarnas, och Jämtlands län.

Enligt SOS Alarm finns det drygt 40 pågående ärenden om brand i skog och mark i hela landet.

fakta

Fakta: Aktiva VMA

Viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) gäller i sex områden. Den som befinner sig i något av områdena uppmanas att lyssna på Sveriges Radios lokala kanal för information.

Trängslet, Älvdalens kommun, Dalarnas län

Enskogen, Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Finneby, Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Huskölen, Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Kårböle, Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Ängra, Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Visa mer...