Nyheter

Ålar in på bordet trots förbud

Nyheter Artikeln publicerades

Privatpersoner fortsätter att fiska ål, trots att det varit förbjudet i åtta år. Samtidigt säljs ål fortfarande runtom i landet, nu även på sushirestauranger.

Från Världsnaturfondens (WWF) sida vill man helst förbjuda allt ålfiske – även för yrkesfiskare med dispens.

– Det borde man göra i hela Europa, och se till att ålen kommer tillbaka på en stabil nivå. Då kan man fiska, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor vid WWF.

Hon berättar att ålen nu börjat dyka upp på sushirestauranger. Samtidigt ser WWF att medvetenheten om att ålen är hotad ökar och att den plockats bort från julbord och menyer de senaste åren.

Ålfiskeförbud gäller sedan 2007. Trots det har Kustbevakningen de senaste åren hittat allt fler olagliga fångstredskap. Henrik Lindahl, fiskerihandläggare vid Kustbevakningen i Göteborg, konstaterar att tjuvfisket är utbrett:

– Vi har fördubblat antalet beslag av ålryssjor i år jämfört med föregående år, det gäller hela vårt område från Strömstad till Oskarshamn.

Flest tillslag har gjorts i Blekinge.

– Där har vi haft 208 beslag i år. Det är väldigt mycket. I Skåne och Blekinge har man ju en gammal tradition av ålagillen och att ha ål på julborden, säger han.