Nyheter

28-åring erkänner knivdåd

Nyheter Artikeln publicerades

28-åringen som misstänks för knivdådet mot en tioårig flickan utanför Bergsgårdsskolan i Hjällbo, Göteborg, har omhäktats.

Polisen vill inget säga om uppgiften att SOS Alarm inte vidarebefordrade till polisen att 28-åringen själva larmat om vad han hade gjort och att han ville ha en polisbil till platsen. Han ska också ha uppgett sitt namn och var han befann sig, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi har valt att inte kommentera det hela över huvud taget, säger kommissarie Per-Olof Johansson, chef för enheten grova brott på länskriminalpolisen i Västra Götaland, till TT.

TT:Ligger det någonting i det?

– Som sagt vi har valt att inte kommentera. Det ligger inom ramen får förundersökningen, sedan får vi titta på det senare.

Den misstänkte 28-åringen, häktad i sin frånvaro kort tid efter knivattacken mot flickan misstänkt för mordförsök, flydde Sverige. Per-Olof Johansson bekräftar att han greps i Spanien. Han kom på fredagskvällen till Landvetter efter att ha blivit utlämnad av de spanska myndigheterna.

Mannen ska själv ha överlämnat sig till spansk polis. Men även kring den uppgiften håller polisen tyst.

– Vi har valt att inte heller kommentera det, säger Per-Olof Johansson.

Vid häktningsförhandlingen kom den misstänkte mannen in i rättssalen i en grön t-shirt. Han tittade hela tiden på rättens ordförande under den korta tid som förhandlingen var öppen.

Han medgav via sin advokat den faktiska gärningen, att han stuckit flickan i halsen med en kniv, men menar att hans avsikt inte var att döda henne. Han förnekar försök till mord alternativt dråp men medger grov misshandel.

Mannens advokat Claes Östlund sade också att hans klient inte motsätter sig häktning.

Så mycket blev sagt innan rättens ordförande beslutade om att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

Mannen häktades på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för försök till mord. Det innebär att häktningsdomaren gick på åklagarens linje och inte på försvarets som enbart medgav grov misshandel.

Enligt mannens försvarare, advokat Claes Österlund var mannen förvirrad när han attackerade flickan och stack henne i halsen med en kniv, förmodligen en kökskniv.

Claes Österlund bekräftar uppgiften att mannen strax efter knivdådet ska ha ringt till SOS-alarm och berättat vad han hade gjort.

Vem som helst kunde ha kommit i 28-åringens väg, enligt dennes advokat. Angreppet mot flickan tycks ha varit helt oprovocerat. Något egentligt motiv tycks inte finnas. Mannen, som bor i närheten av skolan, har heller inte varit irriterad på eleverna eller det stoj som alltid finns på skolgårdar.

Varför hände det då?

– Det vet han inte. Han vet och minns att han huggit henne men vet inte varför. Han gick inte ut i något särskilt syfte, utan det hände bara, säger advokat Claes Östlund efter häktningsförhandlingen.

Kniven har han troligen tagit med sig hemifrån lägenheten, enligt advokaten. Han säger sig också minnas när han stack.

Mannens avsikt lär ta tid att utreda, om det någonsin går.

– Det går inte att säga något om det efter dagens häktningsförhandling utan det måste utredas länge liksom hans hans psykiska hälsa. Han har varit förvirrad. Men han säger också att han inte haft något uppsåt att döda någon, säger Östlund.

På hans initiativ beslöt också domstolen att 28-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

28-åringens försvarare ger en bild av en ensam förvirrad man. Han bor själv och har ingen familj eller släkt i Göteborg. Han var sex år när han kom till Sverige 1990 från sitt gamla hemland.

– Jag tror att han är en ensam människa, säger Claes Östlund.

Han är inte straffad tidigare. Han har haft arbete under alla år, säger hans advokat, men blev kort före knivdådet arbetslös. Men det tror inte försvararen haft någon betydelse i sammanhanget.

Enligt advokaten ringde 28-åringen nästan omedelbart till SOS Alarm och berättade vad han hade gjort. Men det samtalet förmedlades inte vidare till polisen, enligt Göteborgs-Posten.

– Jag kan bara säga att han ringde dit men vet inte exakt vad han sagt. Men det visar naturligtvis en viss ånger och en insikt i efterhand över vad han har gjort, säger Östlund.

– Hur det samtalet sedan har upptagits av SOS vet jag inte.

TT