Annons
Nöje

Studenten från Borås som frälste Roxette

Hösten 1988. 21-årige studenten Dean Cushman lämnar Minneapolis, USA och börjar sin resa mot Sverige.
Nöje • Publicerad 30 januari 2010
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Han ska studera kurser i datorvetenskap på Högskolan i Borås.

Det är bara för ett halvår. Men det är ett halvår vars tillfälligheter kommer att skriva ett nytt kapitel i musikhistorien.

Annons

Och förändra livet för två unga popartister.

Några månader före den amerikanske studenten landar på svensk mark, kliver Per Gessle och Marie Fredriksson in i studion i Halmstad för att spela in sitt tredje album som gruppen Roxette.

Duon har en gemensam dröm om att slå igenom internationellt, men än så länge är omvärldens intresse svalt – trots att de sålt mängder av skivor hemma i Sverige.

Nya albumet Look Sharp verkar följa samma mönster. Dundersuccé på hemmaplan med 350 000 sålda exemplar på två månader – men ännu inga framgångar utanför gränserna.

I SVT:s dokumentärserie Hitlåtens historia berättar Per Gessle om sin frustration:

– Vi tyckte att vi hade gjort en fantastisk skiva. Den gick som tåget här hemma, men det hände ju ingenting utomlands. Och jag var inte intresserad av Skandinavien.

Det är här den amerikanske utbytesstudenten i Borås kommer in i bilden.

När Dean Cushman flyttar in hos värdfamiljen på Sparregatan befinner sig svenska folket i nationell Roxette-psykos.

22 år senare berättar han för BT:

– Just då var The Look populär bland studenterna, så jag gick och köpte skivan, säger Cushman och förklarar vidare att butiken hette något i stil med "Ouliiins".

Annons

Han menar troligtvis Åhléns. Och skivan kostade 119 kronor.

– På rea!

Dean skrattar.

– Problemet var att jag inte hade någon cd-spelare med mig till Borås, så jag fick lyssna på den hemma hos en kompis. Det var en riktigt bra skiva. The Looks "catchiga" refräng fastnade direkt. En riktigt bra poplåt!

På jullovet var det sedan dags att återvända till Minneapolis. Dean hade mängder av roliga minnen med sig hem till USA. Och i resväskan hade han sin nya Roxette-platta.

– Jag var väldigt nyfiken på om folk där hemma också skulle gilla den. Jag kunde inget om radiobranschen, men tänkte att jag kanske kunde lämna in skivan till min lokala favoritstation KDWB Minneapolis, så att de kunde spela den där.

Sagt och gjort. Dean sökte upp KDWB:s dåvarande programchef Brian Philips.

– "Dean Cushman var ett namn som började återkomma på listan över folk som sökt mig. Till slut ringde jag tillbaka, säger Brian Philips till SVT.

– Dean berättade att han hade hittat en bra skiva i Sverige och undrade om vi var intresserade av att lyssna på den. "Kul för dig", svarade jag. "Vi tar gärna emot din skiva".

Snart låg Look Sharp på programchefens skrivbord – i samma dammhöljda hög som alla de andra lyssnarskivorna.

Annons

Veckorna går men Dean får inte höra sin Roxette-skiva på radio. Efter ett tag blir han orolig att han inte heller ska få se sin nya favoritplatta igen.

– Jag var rädd att de skulle slänga den, så jag gick ner till radiostationen och sade att jag ville ha tillbaka den omedelbart.

När programchefen Brian Philips blir varse om att en viss Dean Cushman väntar i entrén får han genast en känsla av dåligt samvete.

Han hade ju lovat att lyssna på den där svenska skivan.

För att rädda situationen stoppar han skivan i cd-spelaren medan Cushman fortfarande väntar i entrén.

The Look går igång.

– Det första jag tänkte var "bra intro". Sedan fick jag bara rysningar. Det här är ju suverän pop!

Philips behåller skivan och spelar den i radio. Snart ringer kolleger från hela landet. Brian gör kopia på kopia och skickar ut dem till KDWB:s partnerstationer.

Miami, New York och Los Angeles.

Efter ett par veckor är The Look en monsterhit.

Annons

Den 30 mars 1989 ligger låten etta på amerikanska Billboardlistan. Kort därefter ligger den etta i ytterligare tio länder. Och under en magisk vecka har låten en topp-tio-plats i hela 19 länder samtidigt.

Allt på grund av en ung utbytesstudent – som reste till Borås och handlade på "Ouliiins".

– Dean gjorde som musikbranschens skickligaste marknadsförare. Han var envis. Han ringde gång på gång. Till slut satte han sig i lobbyn och väntade. "Hur blir det med min skiva?" Utan den envisheten hade det sett helt annorlunda ut för Roxette, säger Brian Philips till SVT.

Till en början hade Dean ingen aning om vad han ställt till med – tills den dagen han äntligen får höra sin skiva på radio.

– Jag var helt fokuserad på skolan på den tiden. Men jag minns att jag var ledig från college och satt hemma hos mina föräldrar. Vi hade radion på och plötsligt spelades The Look. Jag bara skrek rakt ut: "Det här är så häftigt! De spelar min skiva!". Sedan hörde man den överallt, i varenda radiokanal.

Succén med The Look var bara början för Roxette.

Eller som Marie Fredriksson själv uttrycker det i SVT-dokumentären: "Den öppnade Niagarafallet, liksom?"

It Must Have Been Love, Listen to Your Heart och Joyride. Efter det internationella genombrottet följer Roxette upp med ytterligare tre Billboard-ettor.

– Många band har en udda berättelse bakom sina genombrott. I vårt fall var det den här "Dean Cushman-studenten". Just då lyssnar just han och blir betydelsefull. Det räcker inte med en bra låt och en bra artist, säger Per Gessle till SVT och fortsätter:

– Det är en underbar story!

Annons

Det tyckte pressen också.

Historien bakom Roxettes spektakulära väg mot toppen blir populär i media under slutet av 80-talet.

Den då 22-årige Dean Cushman bjuds in till middag med Per Gessle och Marie Fredriksson och skivbolaget EMI belönar honom med en guldskiva. Av radiokanalen KDWB får han en t-shirt och ett tackbrev på posten.

– Det var en otroligt rolig tid och jag fick uppleva en massa saker som ingen annan student fick vara med om. Men idag ser jag det mest som en rolig historia att berätta på en fest, säger Dean Cushman med ett skratt.

Har den inte förändrat ditt liv på något sätt?

– Jo, på ett sätt. En av anledningarna till att jag återvände till Sverige efter skolan var att jag skulle se en Roxette-konsert och träffa Per och Marie för andra gången. Det var på den resan jag träffade min fru Cecilia.

De möttes i Båstad. De blev kära.

Idag bor de i ett hus i Minneapolis tillsammans med sina två döttrar.

Och ja? Dean har fått tillbaka sin skiva.

Signerad.

Dean Cushman

Ålder: 44 år.

Bor: Minneapolis, USA.

Familj: Gift med Cecilia och har två döttrar fem och nio år gamla.

Gör: Arbetar som datatekniker.

Eric Klefberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons