Nöje

Runge om Golden Globe: "Nästan overkligt"

Nöje Artikeln publicerades
Glenn Close prisades för sin insats i Björn Runges film
Foto: Jordan Strauss
Glenn Close prisades för sin insats i Björn Runges film "The wife".

Glenn Close vann ett av de tyngsta priserna på nattens Hollywoodgala Golden Globes.

– I dag när jag vaknade på morgonen tänkte jag: Hon kommer vinna det här, säger "The wife's" svenske regissör Björn Runge.

En tårögd Glenn Close tog emot priset i den tunga kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i Runges film "The wife". I och med priset, som är Closes tredje Golden Globe, spreds svensk stjärnglans över galan.

– Det är nästan overkligt. Men i dag när jag vaknade på morgonen tänkte jag: Hon kommer vinna det här. Det vågade jag ju inte säga till någon, men jag var mer nervös för hur jag skulle se ut i smokingen, säger Runge till TT från bilen på väg till en av galans efterfester.

Enligt Runge var Close väldigt nervös inför galan.

– Jag tror hon blev väldigt förvånad över vinsten. Hon var i samma kategori som extremt begåvade skådespelerskor, så hon var uppriktigt nervös.

Även svenske Ludwig Göransson hade vinstchans i kategorin bästa originalmusik i en spelfilm, för musiken till superhjältefilmen "Black Panther". Han fick dock visa upp sina skådespelartalanger och vackert applådera kompositören Justin Hurwitz, som vann för "First man".

Golden Globe är en av årets största galor, och stjärnparaden med eleganta klänningar ville knappt ta slut innan kvällens värdpar Sandra Oh och Andy Samberg inledde galan.

De två höll sig inom relativt säkra ramar, men skämtade om såväl rasfrågor som könsroller. I en pik till Oscarsgalan konstaterade de att de var de enda två skådespelarna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan. Sedan sade de att en lycklig person i publiken skulle få äran att leda Oscarsgalan – en pik till den större galan som fortfarande inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.

Oh skämtade om att "Crazy rich asians" är den första Hollywoodfilmen med en asiatisk-amerikansk person i huvudrollen sedan "Ghost in the shell" och "Aloha", där Scarlett Johansson respektive Emma Stone spelade personer med asiatisk bakgrund, vilket kritiserades för så kallad whitewashing.

– Förlåt, ropade Emma Stone från publikplats.

Bradley Cooper och Lady Gaga delade ut priset för bästa skådespelare i en komedi-tv-serie.
Foto: Paul Drinkwater
Bradley Cooper och Lady Gaga delade ut priset för bästa skådespelare i en komedi-tv-serie.

Trots allt lyste det igenom att Golden Globe är en betydligt mer lättsam gala än Oscarsgalan. Maya Rudolph friade till sin komikerkollega Amy Poehler i samband med att de två delade ut pris, och Christian Bale hade en något oväntad gestalt han ville tacka:

– Tack satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen (USA:s förre vicepresident Dick Cheney), sade han när han tog emot priset som bästa manliga skådespelare i en musikal- eller komedifilm för rollen i "Vice".

Bales pris var det enda "Vice" tog hem, trots flest nominerar. Vinnare blev i stället "Bohemian Rhapsody" och "Green book", som något otippat vann för bästa drama respektive komedi/musikalfilm.

En av de som glittrade mest på galan i Los Angeles var Lady Gaga, som både delade ut pris tillsammans med Bradley Cooper och fick ta emot ett pris för bästa originalsång i en spelfilm för låten "Shallow" i "A star is born". Lady Gaga bar ett halsband med 300 diamanter, enligt The Hollywood Reporter värt mer än fem miljoner dollar (motsvarande 45 miljoner kronor).

– Eftersom det här är ett så speciellt tillfälle – hennes första större gala för säsongen – så ville vi ha juveler och en klänning som kompletterar varandra, säger Gagas stylist Tom Eerebout till tidningen.

Enligt AFP påminde halsbandet om ett som Judy Garland bar i 1954 års version av "En stjärna är född", en förlaga till den film som Lady Gaga även var nominerad som bästa skådespelare för. Lady Gaga fick däremot inte pris i kategorin bästa kvinnliga huvudroll, eftersom det priset alltså gick till Glenn Close.

Ludwig Göransson fick inget pris.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ludwig Göransson fick inget pris.

Medan Sverige kan ta en liten del av den äran kan Mexiko jubla desto mer. Filmen "Roma", en Netflixproduktion, tog hem pris för både bästa regi (Alfonso Cuarón) och bästa icke-engelskspråkiga film. Det var Cuaróns andra och tredje Golden Globes, han vann även som regissör för efter "Gravity" 2013, och det var fjärde gången på sex år en mexikansk regissör tog hem regipriset.

Priset för bästa skådespelerska i en komedi gick till favorittippade Olivia Colman i "The favourite", där hon spelar den engelska 1700-talsdrottningen Anne. Senare i år kommer Colman dyka upp som drottning Elisabeth i "The crown".

Att galan tagit åt sig av den senaste kritiken mot bristande inkludering i Hollywood var tydligt, med flera ickevita presentatörer och pristagare. Galan prisar även tv-serier, och tacktal där metoo-rörelsen, som svept över Hollywood märktes av.

– Du krävde allt av mig utom sex, precis som det ska vara i den här industrin, sade Patricia Clarkson när hon riktade ett tack till "Sharp objects"-regissören Jean-Marc Vallée när hon tog emot priset som bästa kvinnliga biroll i en serie, tv-serie eller tv-film.

Golden Globes röstas fram av drygt 90 medlemmar i Hollywood Foreign Press Association, filmjournalister från hela världen.

Fakta

Nomineringar i urval

Bästa dramafilm: "Black Panther", "Blackkklansman", "Bohemian rhapsody", "If Beale Street could talk", "A star is born"

Bästa komedi/musikalfilm: "Vice", "Crazy rich asians", "The favourite", "Green book", "Mary Poppins kommer tillbaka"

Bästa kvinnliga skådespelare drama: Lady Gaga - "A star is born", Nicole Kidman - "Destroyer", Melissa McCarthy - "Can you ever forgive me", Rosamund Pike - "A private war", Glenn Close - "The wife"

Bästa manliga skådespelare drama: Bradley Cooper - "A star is born", Willem Dafoe "Vid evighetens port", Lucas Hedges - "Boy erased", Rami Malek - "Bohemian Rhapsody", John David Washington - "Blackkklansman"

Visa mer...

Fakta

Priser i urval

Film:

Bästa film, musikal/komedi: "Green book"

Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Glenn Close, "The wife"

Bästa film, animerad: "Spider-Man: Into the spider-verse"

Bästa kvinnliga biroll: Regina King, "If Beale Street could talk"

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Green book"

Bästa originalsång: "Shallow" från "A star is born"

Bästa originalmusik: Justin Hurwitz, "First man"

Bästa manliga skådespelare, musikal/komedi: Christian Bale, "Vice"

Bästa manus: "Green book"

Bästa icke engelskspråkiga film: "Roma" (Mexiko)

Bästa regi: Alfonso Cuarón "Roma"

Tv:

Bästa dramaserie: "The americans"

Bästa komediserie: "The Kominsky method"

Bästa miniserie eller tv-film: "The assassination of Gianni Versace: American crime story"

Bästa kvinnliga skådespelare, musikal/komedi: Olivia Colman

Bästa manliga skådespelare, musikal/komedi : Michael Douglas, "The Kominsky method"

Bästa manliga skådespelare, drama: Richard Madden, "Bodyguard"

Bästa manliga skådespelare i en miniserie: Darren Criss, "The Assassination of Gianni Versace, American Crime Story"

Bästa manliga skådespelare i en bilroll: Ben Whishaw, "A very english scandal"

Bästa kvinnliga skådespelare i en miniserie: Patricia Arquette, "Escape at Dannemora"

Bästa kvinnliga skådespelare, drama: Sandra Oh, "Killing Eve"

Bästa kvinnliga skådespelare, komedi: Rachel Brosnahan, "The marvelous mrs Maisel"

Bästa kvinnliga skådespelare i en biroll i en miniserie: Patricia Clarkson, "Sharp objects"

Hederspriser:

Jeff Bridges – Cecil B Demille-priset

Carol Burnett – Carol Burnett-priset (nytt pris för "en enastående insats för televisionen, framför eller bakom kameran")

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.