Nöje

Hårdrocksstjärnorna får Polarpriset

Nöje Artikeln publicerades
Foto: Elizabeth Robertson

Metallica blir det första metalbandet att få Polarpriset. Juryn jämför de kaliforniska hårdrockarna med Wagner och belönar dem jämte organisationen The Afghanistan National Institute of Music.

Efter att Led Zeppelin blev det första hårdrocksbandet att få priset 2005 har det varit tunnsått med pristagare i den genren. I år blir det dock Metallica, thrash metalbandet som såg dagens ljus 1981 i Los Angeles, som äras.

– Vi är hedrade över att vara årets Polarprisvinnare, sade bandet i ett inspelat inslag som visas under tillkännagivandet.

Den danske trummisen Lars Ulrich och sångaren/gitarristen James Hetfield har båda varit med från början. Sedan debuten med skivan "Kill 'em all" har de varit med om att skriva hårdrockens historia. Bandet fick snabbt rykte om sig att spela den snabbaste och hårdaste musiken, heavy metal blandat med hardcorepunk. När bandmedlemmarna tio år efter starten gav ut skivan "Metallica", mer känd som "den svarta skivan" byggde de också upp en miljardindustri med hitlåtar som "Enter Sandman" och "Nothing else matters".

Ika Johannesson, kulturjournalist och metalexpert, blev förvånad när hon hörde om Polarprisjuryns val.

– Polarprisjuryn brukar inte direkt överraska, men det här var oväntat. Precis som alla hårdrockare dyrkar jag Metallica och bandet har varit otroligt viktiga för utvecklingen av metal och extrem metal. Precis som det står i motiveringen har de varit väldigt skickliga på att ta en extrem subgenre, som thrash metal var på 80-talet, och göra den kommersiellt framgångsrik, säger hon.

"Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig", skriver juryn i sin motivering.

1986 drabbades det Europaturnerande bandet av en svår olycka i småländska Dörarp där basisten Cliff Burton omkom efter att turnébussen voltat flera varv. Bandet har sedan dess överlevt fler kriser, inklusive sångaren James Hetfields alkoholmissbruk. Gräl och osämja blev också temat för den kritikerrosade dokumentären från 2004 "Metallica: Some kind of monster" där bandet till slut hyr in en terapeut för att reda ut sina inbördes relationsproblem.

Hittills har över 90 procent av Polarpristagarna kommit från Europa eller Nordamerika och Polarprisjuryn tycks åtminstone delvis ha tagit åt sig av kritiken mot ensidig representation. Årets andra pris går till The Afghanistan National Institute of Music, Anim. Under 1990-talet satte inbördeskriget stopp för landets musikliv och mellan 1996 och 2001 var musik till och med förbjuden av talibanerna.

– Den som spelade riskerade att få sina händer avhuggna, men inte ens då lyckades talibanerna stoppa afghanerna från att spela, förklarar Dr Ahmad Sarmast i Polarprisets filmade intervju.

2008 lyckades han återvända till Kabul och bygga upp sitt institut som i dag erbjuder musikutbildning till hundratals unga människor.