Sponsrat innehåll

ANNONS ICA MAXI BORÅS

Succé för mässa med mat från trakten

Vi träffar butikschefen på Maxi Borås för att höra om deras nya satsning på närproducerat. På en matmässa i butiken samsades leverantörer från hela trakten. Vad betyder det här då för den lokala livsmedelsnäringen?

Den här texten är producerad av ICA Maxi Borås. Den är inte skriven av Borås Tidnings journalister

Lördagen den 28:e oktober var det matmässa med temat ”De bästa från trakten” på ICA Maxi Borås. Rekordmånga besökare kom till butiken för att provsmaka och köpa läckerheter direkt från lokala producenter. Butikschefen Mikael Carlsson på Maxi Borås berättar mer:

-Vi hade bjudit in producenter från hela västra Sverige, både de som redan levererar till oss och helt nya leverantörer. Det blev trångt och gemytligt precis som det ska vara på en marknad. Det var riktigt kul med nio leverantörer i butiken och fem nya producenter som stod direkt utanför kassorna. Var kunder än gick i butiken kunde de få provsmaka något gott.

-Även leverantörerna var mer än nöjda. De tyckte det kändes kul att få berätta om sin historia och få en bra direktkontakt med sina kunder.

Den positiva responsen på mässan gör att det kommer att bli en ny mässa redan till våren berättar Mikael. Kommer då några av de nya produkterna från mässan att synas i butiken framöver? Mikael kan ännu inte ge ett bestämt svar, men tipsar om att hålla utkik på hyllan för ”De bästa från trakten”.

Hur kändes det att ha försäljning även utanför kassorna?

-Det var ovant, men riktigt kul att se att deras produkter väckte stort intresse. Vi vill lyfta de lokala producenterna och därmed kunna erbjuda våra kunder fler unika produkter, berättar Mikael.

Varför har ni valt att göra den här mässan?

-Mässan är en del av en större satsning där vi inleder ett närmare samarbete med lokala livsmedelsproducenter. Vi har märkt en ökad efterfrågan på lokala produkter från kunder. Vi vill därför genom satsningen ”De bästa från trakten”, som görs i nära samarbete Lantbrukarnas Riksförbund, bli en naturlig samarbetspartner för regionens leverantörer. Närproducerat ligger oss varmt om hjärtat så det känns kul att på det här sättet få lyfta den lokala näringen. Dessutom är det självklart kul att vi får en så positiv respons av våra kunder.

För den lokala näringen innebär den nya satsningen att fler leverantörer kommer få plats i Maxis hyllor. Mikael betonar att han vet vilken tuff marknadssituation det kan vara för en mindre leverantör. I ”De bästa från trakten” så behöver leverantören inte ha kapacitet att leverera till Maxi nationellt.

-Det betyder att vi kan hjälpa de lokala leverantörerna att bättre komma ut på marknaden, bättre skyltfönster än att komma in i butiken kan du ju nästan inte få. Vi har ju nästan 50.000 kunder i veckan. Dessutom känns det förstås bra att kunna erbjuda våra kunder ett större lokalproducerat sortiment som de efterfrågat förklarar Mikael, butikschef på ICA Maxi Borås.

Skeby Gårdar är med sin kallpressade rapsolja en av de lokala leverantörerna i ”De bästa från trakten”. Vi träffar Nicklas Lundberg som tillsammans med sex lantbrukare driver verksamheten i Skeby. Vad betyder den här satsningen för er?

-Det betyder att vi får komma in och sälja våra varor på ICA Maxi i Borås. Det var dessutom kul att kunna sälja vår rapsolja på plats i butiken och möta kunderna direkt.

Vad betyder satsningen för den lokala näringen?

-Det betyder otroligt mycket. Den här satsningen som Maxi gör är jätteviktig, de lokala producenter som kommer in på Maxi kan få luft under vingarna och bli större. Det skapar fler arbetstillfällen och gör att allt fler får upp ögonen för det lokala. Jag tror även att det betyder mycket att kunder får en större förståelse för hur allt hänger ihop och villkoren för oss som lokala leverantörer berättar Nicklas.

Läs mer om Maxi Borås senaste veckoerbjudande här.

LOKALA LEVERANTÖRER

På matmässan fanns följande lokala leverantörer representerade:

Gettergoda Glass,

Lillegården Kött & Chark,

Rydins Bigårdar,

Attorps Limousine,

Revesjö mejeri,

Kullagårdens Glutenfria stenugnsbageri,

Tämta honung,

Gäsene Mejeri,

Härryda Karlsson,

Allmans,

Koster fiskaren,

Holmryds Mejeri,

Borekulla ägg,

Rudenstams musteri.

Visa mer...