Näringsliv

Volvos elbussar ska köra själva i Singapore

Näringsliv Artikeln publicerades
Volvos elbussar ska testa stadskörning i Singapore.
Volvos elbussar ska testa stadskörning i Singapore.

Volvo utökar sin satsning på självkörande fordon. Tillsammans med aktörer i Singapore kommer Volvo bussar att utföra tester med självkörande bussar för kollektivtrafik.

Volvo bussar, med chassifabrik i Borås, har sedan flera år bedrivit forskning på området självkörande transporter. Hittills har fordonen använts inom avgränsade områden som i gruvor och stenbrott eller hamnar och särskilda körfält på motorvägar. Nu går koncernen ett steg längre och satsar på självkörande elbussar för stadstrafik.

Ett samarbetsavtal har tecknats med Nanyang technological univversity, NTU, i Singappre, och kommer att pågå under två år. Tillsammans med Singapores transportmyndighet, Land transport authority, får Volvo bussar möjlighet att testa fordonen under realistiska förhållanden.

– Tekniken som vi tillsammans utvecklar i Singapore kan bidra till framtida autonoma lösningar från Volvo bussar, skriver bolagets vd Håkan Agnevall i ett pressmeddelande.

Två eldrivna, tolv meter långa bussar av modell Volvo 7900 electric kommer dels att användas på Singapores testanläggning för autonoma fördon, dels testas i bussdepå. De gemensamt utvecklade elbussarna kommer sedan att levereras till Singapore i början av nästa år.