Näringsliv

Nya euro-förslag i Bryssel

Sverige Artikeln publicerades
Eu-kommissionen lägger nu fram sina förslag om en framtida eurozon.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Eu-kommissionen lägger nu fram sina förslag om en framtida eurozon.

En egen finansminister och någon form av eurobudget lär ingå när EU-kommissionen i dag lägger fram sina förslag om framtida eurozon.

Skynda långsamt, tycks dock vara det främsta ledordet i reformerna.

Spekulationerna om vad som ska läggas fram har varit många och har till och med lett till offentliga bannor från EU-kommissionen.

"Ryktena har inget med verkligheten att göra", meddelades i en högst ovanlig dementi som skickades ut i fredags sedan tysk press rapporterat om att kommissionen tänker lätta på reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten.

– Jag vill ge ett varningens ord om de olika läckor vi sett under helgen, betonade dessutom kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i måndags.

Vad dagens förslag lär innehålla är däremot tankar på att göra stabilitetsfonden ESM till en egen europeisk valutafond. Därtill väntas förslag om hur en gemensam "finansminister" för eurozonen ska kunna fungera och om han eller hon ska få tillgång till en egen liten budget.

Jämfört med de olika storslagna planer på samma tema som diskuterats genom åren väntas dock dagens förslag vara tämligen försiktiga. Och behandlingen lär ta tid.

– Jag kan säga på förhand att vi lär ha en ny regering i Tyskland på plats innan det nås enighet bland medlemsländerna om de här reformerna, sade Tysklands tillförordnade finansminister Peter Altmaier med tydlig syrlighet tidigare i veckan.

Dagens förslag presenteras vid lunchtid och kommer närmast att tas upp när euroländernas stats- och regeringschefer håller ett separat eurotoppmöte i samband med nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel.

Särskilt separat blir dock inte mötet eftersom även ledarna från samtliga icke-euro-länder bjudits in, förutom det snart EU-lämnande Storbritannien.