Näringsliv

Stor del av Borås föds i tongivande betongfabriker

Näringsliv Artikeln publicerades

En växande del av Borås kommer från Veddige och Herrljunga.

Just nu växer delar för den nya stora DHL-teminalen frami fabriken längs vägen mot Varberg.

– En stor del av industri- och lagerbyggnaderna på Viared kommer från oss, säger Jan Werdelin, fabrikschef vid Strängbetong i Veddige.

Men även om Borås är en viktig marknad är det Malmöområdet som gör att Jan Werdelin tryggt ser fram emot 2009.

– Emporium, det stora köpcentret i Hyllie, ger oss mycket att göra. Det handlar om en order runt en halv miljard. Till detta kommer leveranserna till det nya Ikea som uppförs i Malmö.

Arenabyggen är också viktiga för Veddigefabriken. Gamla Ullevi i Göteborg har just uppförts med element från Strängbetong. Malmö Arena kommer också från Veddige och Herrlunga, liksom ny bandyarena i Vänersborg.

Trots framgångarna i syd var det närheten till Göteborg som förde Strängbetong till Veddige på 50-talet. Plus tillgången på grus och arbetskraft. Nu firar fabriken i Veddige 50 år.

– Trogen arbetskraft tillhör våra styrkor säger Jan Werdelin. Två medarbetare har varit med hela sträckan.

Ljudande strängar gav namnet. Företaget grundades i Stockholm, baserat på tyskt patent för förspända betongelement. Spända ståltrådar gav rätt spänning i betongen. Slogs det på trådarna, strängarna, uppstod toner. Tonen A angav att spänningen var den rätta. Strängbetong.

– Idag spänner vi vajrar och mäter kraften med instrument. Men metoden är i grunden den samma, säger Jan Werdelin.

Totalt har Strängbetong idag åtta fabriker. Anläggningen i Herrljunga verkar i nära samarbete med Veddige. Produkterna kompletterar varandra. Balkar och bärande element i Veddige. Fasadelement och trappor i Herrljunga.

Ett franskt investmentföretag äger numera koncernen där Strängbetong ingår. Den typen av företag är sällan varaktiga ägare.

– Men vi har stor trygghet i vår verksamhet. Vi har resurser och kompetens som behövs på marknaden, säger Jan Werdelin.

Strängbetong är systemleverantör. Konstruerar, producerar, monterar. Riktigt stora projekt är favoriter.

– Där kan få matcha oss.