Näringsliv

Lantmännen stöttar bönderna med 220 miljoner

Sjuhärad Artikeln publicerades
För första gången stöttar Lantmännen sina ägare – Sveriges bönder – med ett krispaket. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/TT
För första gången stöttar Lantmännen sina ägare – Sveriges bönder – med ett krispaket. Arkivbild.

För första gången kommer ett krispaket från kooperativa Lantmännen riktat till ägarna – Sveriges bönder. Sammanlagt kommer 220 miljoner kronor att betalas ut. Något som välkomnas av bönder i Sjuhärad.

När medlemmarna i föreningen Rådgivarna i Sjuhärad i veckan samlades för stormöte om torkan var frågan om ekonomiskt stöd utifrån en del av diskussionen.

– Många var väldigt bekymrade över läget. Vi i Sjuhärad har tagit mer stryk än många andra eftersom vi inte är vana torka, vår diskussion handlar oftare om vad vi gör om det regnar för mycket, säger Tina Dahl, ordförande för Rådgivarna i Sjuhärad och kommungruppsordförande för LRF Tranemo.

Enligt henne är det svårt att säga än exakt vad krispaketet kommer att innebära för Sjuhäradsbönderna, men att alla hjälpande insatser som finns är positiva.

– Vi pratar mycket om att konsumenterna kan vara med och påverka genom att köpa varor från svenska gårdar, men vi behöver mer hjälp än så för att kunna bryta den här onda cirkeln med längre slaktköer och foderbrist.

Lantmännen betalade i maj ut 566 miljoner kronor i utdelning till ägarna, cirka 25 000 bönder. Det var nästan 60 miljoner mer än året innan. I princip bygger utdelningarna på medlemmarnas handel med Lantmännen och till viss del också utdelning på kapital. Lantmännens resultat 2017 uppgick till 1,55 miljarder kronor.

– Hade vi anat omfattningen av torkan redan i maj hade kanske styrelsen höjt utdelningen, men den var ju inte känd då, säger Per Olof Nyman, vd och koncernchef för Lantmännen till TT.

Ledningen för Lantmännen varnar för att krisen för jordbruket får långtgående konsekvenser, inte bara i närtid utan under flera år. Sverige riskerar i år att bli nettoimportör av spannmål och foderbristen väntas leda till att djur måste slaktas i förtid. Det överskottet leder i förlängningen dock till en brist på svenskt kött.