Näringsliv

Fristads Kansas Group växer och flyttar

Borås Artikeln publicerades
Fristads Kansas Group flyttar snart till nya huvudkontoret och lagret i Viared.
Foto: Fristads Kansas Group
Fristads Kansas Group flyttar snart till nya huvudkontoret och lagret i Viared.

Yrkesklädestillverkaren Fristads Kansas Group i Borås fortsatte öka både sin försäljning och sin lönsamhet under 2018. Nu flyttar huvudkontoret till Viared och i höst tas ett nytt lager och logistikcenter i bruk.

Resultatet förbättras för tredje året i rad. Under 2018 ökade rörelseresultatet med 26 procent och nådde 218 miljoner kronor. Koncernens omsättning är cirka fyra miljarder kronor. Samtidigt har företaget satsat offensivt på både nya produkter och marknadsföring.

Den stora satsningen är investeringen i ett helt nytt lager och logistikcenter i Viared.

– Det flyter på bra, säger Fristads Kansas Groups koncernchef Anders Davidsson. Byggnaden är klar och det är jätteroligt. Vi räknar med att kunna flytta huvudkontoret till Viared före midsommar och efter semestern kommer vi att successivt bygga upp lagret hos oss.

Totalt kommer den nya byggnaden i Viared att inrymma 3 250 kvadratmeter kontor, cirka 15 000 kvadratmeter lageryta plus ett entresolplan för tryck, broderi och vidareförädling av vissa produkter.

Fristads Kansas ska i fortsättningen ha ett lager i egen regi och det innebär att lagret hos Schenker i Landvetter avvecklas. Det innebär att det kommer att bli en del nyanställningar. På kontoret blir man cirka 160 personer och på lagret/vidareutveckling cirka 60 personer.

Anders Davidsson räknar med att lagret kommer att vara fullt ut inflyttat i oktober-november. Invigning kommer troligen att hållas i slutet av september.

Det nya lagret kommer att bli mer automatiserat för att minska ledtiderna.
Foto: Fristads Kansas Group
Det nya lagret kommer att bli mer automatiserat för att minska ledtiderna.

Det nya lagret kommer att ha en hög automationsgrad och varorna kommer inte att behöva plockas i hyllor utan kommer till packaren. Det minskar ledtiderna och ökar servicenivån gentemot kunderna.

– Vi tar de här investeringarna. Det nya huset blir en symbol för nysatsningarna.

Samtidigt utvecklas nya digitala lösningar.

På marknadssidan har man separerat varumärkena. Koncernen heter fortfarande Fristads Kansas Group, men varumärkena ska vara mer synliga. Förutom Fristads och Kansas finns även till exempel B&C, Wenaas, Bragard, Martinson och Hejco i koncernen.

Tillsammans med Rise i Borås har Fristads tagit fram en metod och satt en standard för att miljödeklarera kläder. I början av 2019 lanserades Fristads nya kollektion Green och tanken är att lansera fler hållbarhetskollektioner.

– Vi är först i världen att ha en miljödeklaration av hela processen. Det är förstås ett sätt att positionera oss som ett miljömedvetet företag, men för oss är det en självklarhet att arbeta med miljöfrågor.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.