Finsk plast från Borås driver geoenergin framåt

Brämhult Artikeln publicerades
Tvillingarna Juha och Kari Ojala i Muovitechs Brämhultsfabrik. ”Vi hade en bra kombination av kompetenser och trampade inte varandra på tårna”, säger Juha Ojala om att starta företag med familjen.

Boråsföretaget Muovitech håller på att erövra världen med sina smarta lösningar för geoenergi – men på hemmaplan är den internationella koncernen fortfarande något av en doldis.

Ljudet är öronbedövande och plastlukten kittlar i näsan. Inne i Muovitechs fabrik i Brämhult produceras sex mil plaströr – per dag.

Du kanske inte vet om det, men visst använder du Muovitechs produkter dagligen. I alla fall om du har bergvärme. De tillverkar nämligen installationsprodukter som för värmen från berget fram ditt hus.

– Men det handlar inte bara om bergvärme. Det handlar om geoenergi, förtydligar Kari Ojala.

Med bergvärme hämtar man solenergi som är lagrat i marken. Men ibland har man ett större kylbehov, förklarar Kari Ojala. Då tar man tillvara på värme som annars går till spillo genom att vända på processen. Man för ner varm vätska i kollektorer och lagrar energin i berget. Som blir ett batteri.

Sex mil plaströr per dag. Så mycket producerar Muovitech, bara i Brämhultsfabriken.

– Sedan när man har värmebehov på vintern så hämtar man upp energin igen, säger Kari Ojala.

Allt började för 15 år sedan med ett räfflat plaströr. De byggde snabbt upp sitt utbud för att bli en komplett leverantör av installationsprodukter för geoenergi. Redan efter ett år började de sälja i Finland och den internationella resan tog sin början.

Det finns många andra som kan tillverka ett svart rör men de har inte kunskapen om geoenergi som vi har

Deras produkter säljs nu i 35 länder och de har hundra anställda i sju länder. Nyligen utsågs de till det bästa internationella tillväxtföretaget av SEB.

– Det finns många andra som kan tillverka ett svart rör men de har inte kunskapen om geoenergi som vi har, säger Kari Ojala.

Nu bistår de även sina kunder med sin expertis inom området. Och Muovitech har blivit en kunskapsbank som driver utvecklingen av geoenergi framåt – internationellt. De samarbetar med universitet och har doktorander som forskar i nya material kring geoenergi.

”Sedan har Sverige ett väldigt bra rykte ute i världen vad gäller geoenergi.”

– Under de senaste åren har vi byggt upp bolaget som ett kompetensbolag. Vi har mycket kunskap om geoenergi och där är vi helt unika i världen. Sedan har Sverige ett väldigt bra rykte ute i världen vad gäller geoenergi. Vi ligger i framkant, säger Juha Ojala.

Kari Ojala visar upp ett kluster av rör som ska grävas ner i marken.

Framtiden ser ljus ut om du frågar Muovitch. De hittar hela tiden nya sätt att växa och hitta nya användningsområden för sin gröna teknik. Som isfria vägar och broar i framtiden.

– Vår femåriga plan är en fördubbling av bolaget, säger Juha Ojala.

Och namnet? Muovi betyder plast på finska.

Fakta

Muovitech

Företaget startades 2002 av familjen Ojala.

Tvillingbröderna Juha Ojala och Kari Ojala hade koll på sälj, ekonomi och marknadsföring.

Den tredje brodern Mika Ojala och pappa Heimo Ojala stod för produkt- och produktionskunskaperna.

Visa mer...