Näringsliv

Ehnbåge tar över Lindex: ”Inget lätt beslut att lämna Netonnet”

Borås Artikeln publicerades

Netonnets vd Susanne Ehnbåge lämnar bolaget för att efter sommaren bli Lindex nya vd.

Efter sommaren tar Susanne Ehnbåge över vd-posten hos Lindex.
Foto: Lars-Åke Green
Efter sommaren tar Susanne Ehnbåge över vd-posten hos Lindex.

– Det var inte ett enkelt beslut. Jag trivs oerhört bra på Netonnet, både med kollegorna och med styrelsen och ägarna. Jag är stolt över allt vi har gjort här under det senaste året och tror att vi kommer att se goda resultat framåt.

– Men jag tror på utveckling om att man ska lära sig nya saker, och det kommer jag att få göra på Lindex. Jag ser fram emot att vara med och ytterligare stärka detta fina varumärke i världsklass, säger Susanne Ehnbåge till BT på onsdagsförmiddagen.

Samma morgon har hon besökt sin nya arbetsgivares huvudkvarter i Göteborg samt centrallagret i Partille.

– Jag fick intrycket av att det är ett glatt, skönt gäng som jag tror att jag kommer att trivas väldigt bra med.

Men innan hon tar över vd-posten hos Lindex jobbar hon vidare på Netonnet.

– Jag kommer att slutföra mitt uppdrag här. Fram till sommaren fortsätter jag arbetet på Netonnet med oförminskad energi och kraft. Efter sommaren blir det fokus på det nya uppdraget.

Den 38-åriga Ehnbåge började som trainee på Siba när hon var 24 år, och har sedan dess haft olika roller i hemelektronikbranschen. För två år sedan utsågs hon till vd och koncernchef för Netonnet group AB, efter att ägarfamiljens investmentbolag Waldir, som även ägde Siba, köpt Netonnet och några år senare slagit ihop båda bolagen under Netonnets namn.

I Höstas utsågs hon till Årets Ruter Dam 2017, den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i svenskt näringsliv under senare tid. I ett personporträtt i BT-bilagan 7H Affärer berättade hon om bland annat karriären, utmärkelsen och rollen som förebild.

Till sommaren lämnar hon hemelektroniken för att gå över till modebranschen – ett byte som innebär att hon får sätta sig in i ett helt nytt område.

Exakt vilka utmaningar hon står inför tycker hon är för tidigt att säga. Inledningsvis handlar det om att ställa mycket frågor och lära känna de nya kollegorna, identifiera de största möjligheterna, men även om att sätta sig in i kundernas behov. Därefter kommer hon att ta ställning till riktningen för bolaget, berättar hon.

Lindex ägarbolag Stockmann är nöjd med rekryteringen och räknar med att den nya vd:n kommer att leverera.

”Jag är övertygad om att vi har hittat en skicklig ledare med en mycket stark kompetens inom detaljhandel, e-handel och resultatvändning, som vi behöver för att kunna svara på snabba förändringar inom modebranschen. Susanne Ehnbåge är mycket energisk och resultatinriktad. Hon har erfarenhet från en bransch som har förändrats snabbt och som ständigt utmanas av nya e-handelsaktörer samt av digitaliseringen”, skriver Stockmanns vd Lauri Veijalainen i ett pressmeddelande.

Rekryteringen av ny vd för Netonnet group AB inleds nästa vecka.