Näringsliv

Drakar och änglar i Borås

Näringsliv Artikeln publicerades

Till en riktig drakhåla förvandlades Pulsen Konferens största sal på tisdagen. 200 tänkbara investerare och intresserade från Västsverige samlades för att lyssna på sex företag som söker kapital - samt nätverka och inspireras.

Med mentometer kunde dock redan vid starten avslöjas att de flesta, 55 procent, kommit för att nätverka. 27 procent kom för affärsmöjligheter, med tanken att kunna öppna plånboken för lovande idéer. Ett mer alarmerande besked från samma mätutrustning var beskedet att de flesta tror att IFK Göteborg vinner Allsvenskan?

– Det är nog många med mig som är här för att lyssna, inspireras, kolla på vad det kan finnas för möjligheter, säger Bo-Kenneth Gustafsson, som driver elektronikföretaget Sagab i Bollebygd.

De sex företagen som fick möjlighet att presentera sig hade först kvalitetssäkrats genom Connects Språngbrädan. Sedan hade det gallrats hårt bland kandidater.
Fem minuter fick varje företag på sig att visa varför investerare just ska satsa på dem. Sedan följde en rapp utfrågning där Lars Öjefors och Therese Albrechtson ledde utfrågning.

– Vågar ni missa århundradets raket!? avslutade Boråsföretaget Intellichillers Frank Hallberg sin pitch efter sina fem minuter. Här handlar det om att spara energi för kylning i livsmedelsbutiker. Fem miljoner från investerare hoppas Intellichiller på.

– Hur har ni skyddad den här produkten, hörde till Lars Öjefors frågor.
Så rullade det på. I publiken kunde en och annan huvudsakning ses. Kanske en drake? Men betydligt fler intresserade nickanden. Änglar?
Förutom sex kapitalsökare dök en joker upp på scenen. Boråsbaserad Meight utvecklar sockar som funkar dubbelt. Dels normalt, dels nervikt för att sitta snyggt i låga sportigare skor.

– Vi behöver investerare, men inte så mycket pengar osm det var fråga om för at kvalificera sig. Men vi fick den här chansen att visa upp oss ändå, säger Alfred Johansson i Meight. En unik presentationsmetod öppnade vägen för Meight.

På scenen under eftermiddagen fanns också Styrelseakademiens Lars-Erik Forsgård som lyfte fram styrelsers betydelse. Entreprenören Therese Albrechtson inspirerande. Till henens meriter hör att gå från UF till framgångsföretagare, med bland annat försvarssprejer, smycken och kläder.

Pengar eller inte? Det visar sig närkontakter utvecklats mellan hugade investerare och företag.