Dags för årets mest kända klapp

Borås Artikeln publicerades
Foto:
Årets julklapp är ofta en teknikpryl. Pierre Svensson på Kjell och co demonstrerade för ett år sedan hur 2016 års uppmärksammade VR-glasögon fungerar.

I dag får vi veta om det blir elcykeln, drönaren, chromecasten eller något helt annat som utses till Årets julklapp.

I dag på morgonen tillkännager HUI research vilken pryl eller tjänst som utses till Årets julklapp 2017. På listan över julklappar finns bland annat bakmaskinen, platt-TV:n och hörlurarna, varor som alla har fått representera den tid de slog igenom. Historiskt sett är det elektronikbranschen som jublar när nyheten släpps: sannolikheten är hög att det blir just något tekniskt till hemmet eller fritiden. Här minns vi exempelvis klappar som CD-spelaren, internetpaketet, DVD-spelaren och robotdammsugaren.

Förra året ställde BT frågan till personalen på teknikbutiken Kjell och co i centrala Borås. Då spådde anställda att hoverboarden eller extrabatteriet, ett så kallat powerpack, kunde bli årets julklapp. Dagen efter stod det klart att det var VR-glasögonen som tog hem utmärkelsen.

Men att en vara utses till Årets julklapp är ingen garanti för långvarig försäljningssuccé. När BT besöker butiken igen ett år senare står VR-glasögon uppradade intill förpackningar av drönare, som ligger högt upp bland vadslagningssajternas gissningar.

– Jag kan inte säga att glasögonen har sålt särskilt mycket, säger butikssäljaren Ludwig Pedersen.

Hans uppfattning får stöd av branschorganisationen Elektronikbranschen. Vd:n Klas Elm uppger för TT att klappen kan ge en försäljningsökning under en period, men att det inte alltid är så.

Enligt Ludwig Pedersen på Kjell och co ligger en så kallad chromecast bra till som Årets julklapp-kandidat. Det är en enhet som kopplas till TV:n och gör så att användarens mobiltelefon fungerar som fjärrkontroll. Syftet är att det ska gå smidigare att välja och streama program från exempelvis Youtube och Netflix.

– Man behöver ingen TV-box och man behöver inte plugga in sin mobil någonstans. Man kan säga att en chromecast gör en dum TV smart, säger han.

Även andra branscher har gett sig in i gissningsleken. Med den elcykelpremie som presenterades i regeringens höstbudget får den kund som investerar i en cykel eller moped som drivs av el tillbaka en fjärdedel av inköpspriset. Företaget Cycleurope Sweden hoppas att årets mest uppmärksammade vara har två däck och ett batteri.

– Att ta sig fram på ett klimatsmart och hälsosamt sätt är definitivt en snackis och ligger i tiden. Vår försäljning ökade rekordartat med flera hundra procent redan första månaden efter att elcykelpremien presenterades, och det har hållit i sig, skriver de i ett pressmeddelande.

I samband med presentationen av Årets julklapp på tisdagsmorgonen lanserar HUI research sin detaljerade prognos för årets julhandel.

Fakta

Minns du tidigare års julklappar?

1988 Bakmaskin

1989 Videokamera

1990 Wokpanna

1991 Cd-spelare

1992 Tv-spel

1993 En doft (parfym)

1994 Mobiltelefon

1995 Cd-skiva

1996 Internetpaket

1997 Elektroniskt husdjur

1998 Datorspel

1999 Bok

2000 Dvd-spelare

2001 Verktyg

2002 Kokbok

2003 Mössa

2004 Platt-tv

2005 Pokerset

2006 Ljudbok

2007 GPS-mottagare

2008 En upplevelse

2009 Spikmatta

2010 Surfplatta

2011 Färdigpackad matkasse

2012 Hörlurar

2013 Råsaftcentrifug

2014 Träningsarmband

2015 Robotdammsugare

2016 VR-glasögon

Källa: HUI Research

Visa mer...