Näringsliv

Återvunna tidningar blir klimatsmart husisolering

Borås Artikeln publicerades
Magnus Håkansson säger sig se en stor skillnad i hur intresset för en klimatsmart bostad har vuxit under det senaste decenniet.
Foto: Elin Kullander
Magnus Håkansson säger sig se en stor skillnad i hur intresset för en klimatsmart bostad har vuxit under det senaste decenniet.

Med en ambition om ett hus utan klimatpåverkan bygger Sjömarkensgruppen villor i närproducerade och klimatsmarta material. Bland annat är det återvunna exemplar av Borås Tidning som gör isoleringen i huset.

Inne i villan i Sandared spacklas och målas väggarna. Än så länge finns det varken trappa eller möblemang i byggnaden, men redan i början av juli kommer huset från det lokala byggföretaget Sjömarkenshus vara redo för inflytt.

– Vi har anpassat huset helt utifrån hur paret som ska flytta in här vill ha det. Det är viktigt för oss att leverera precis det hus som kunden önskar sig, säger Magnus Håkansson, vd på Sjömarkensgruppen AB.

Han beskriver deras husbyggen som att vara i framkant när det kommer till att klimatanpassa sitt boende.

– För några år sedan levererade vi ett så kallat plushus i Bollebygd. Det innebär att det finns solceller som står för hela hushållets energiåtgång, plus att de kan tanka sin elbil, helt gratis. De får till och med in lite pengar för sin överstående solel.

Ett sätt som de sparar på miljön är genom att tillverka husisoleringen av återvunna tidningar från tryckerier där bland annat Borås Tidning trycks.

– Den isoleringen är helt avgörande när det kommer till att skapa ett klimatsmart boende. Tidningarna är en råvara som vi hämtar upp tre kilometer från där vi tillverkar isoleringen. Vi är väldigt noga med att hålla korta avstånd och låg miljöbelastning när vi väljer vårt byggmaterial, säger Magnus Håkansson.

”Många av de hus som levereras i dag inte kommer få levereras om bara några år när EU höjt klimatmålen ytterligare.”

Framöver vill Sjömarkensgruppen fortsätta utveckla sitt arbete för att skapa klimatsmarta boenden. Och Magnus Håkansson önskar se ökade krav på hur byggföretag tillåts bygga hus i dag.

– Vi värnar om miljön och klarar EU:s miljömål med råge. Vi välkomnar dem till att dra åt tumskruvarna ytterligare för byggnader. Faktum är att många av de hus som levereras i dag inte kommer få levereras om bara några år när EU höjt klimatmålen ytterligare.

De har byggt med ett fokus på miljö under de senaste tio åren nu och Magnus Håkansson säger sig se en stor skillnad i hur intresset för en klimatsmart bostad har vuxit under det senaste decenniet.

– Många tror att det måste kosta väldigt mycket att bygga ett hus på det sätt som vi gör, med arkitekt och platsbygge, men det måste det inte alls göra. Och vi har sett att folk blir allt mer benägna att bygga den här sortens hus.