Årets julklapp rullar fram

Borås/Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:
Ronnie Johannesson driver Team sportia i Ulricehamn som sedan några år satsar på elcyklar.

Årets julklapp har två däck, två pedaler och ett batteri. Cykelbranschen jublar.

När HUI research presenterade Årets julklapp på tisdagsmorgonen låg ett tunt snö- eller frosttäcke över ett Sjuhärad i minusgrader. Vid skidanläggningar yr konstsnön, och ändå är det cykelbranschen som är extra glad. Årets julklapp är elcykeln, alltså en cykel som är utrustad med ett batteri som ger en extra skjuts när de egna benen inte orkar.

Regeringens höstbudget innehöll bland annat en elcykelpremie, som innebär att den som investerar i en cykel eller moped som drivs av el får tillbaka en fjärdedel av inköpspriset. I samband med budgetnyheten berättade Ronnie Johannesson, som driver Team sportia i Ulricehamn, att elcykelförsäljningen har visat en stadig ökning de senaste åren. Men förra året hände något. Då tog försäljningen plötsligt ett rejält skutt.

Det är inte ofta man får beställa nya cyklar i månadsskiftet oktober-november, men det fick vi göra nu. /Ronnie Johannesson

 

När BT når honom har han nyligen fått höra att Årets julklapp sammanfaller med butikens satsning.

– Vi har sålt fler elcyklar efter att premien kom, men det är inte så att vi har öst ut cyklar. Vi hade 10-15 stycken och de tog slut på några veckor. Och det är inte ofta man får beställa nya cyklar i månadsskiftet oktober-november men det fick vi göra nu, säger Ronnie Johannesson.

Han räknar med att uppmärksamheten som följer utmärkelsens kommer att ge ytterligare klirr i kassan.

– Det finns nog många anledningar till att man väljer elcykel. En del gör det för ekonomin, andra för miljön och så vidare. Vi märker att många av kunderna nu investerar i en elcykel för att deras man eller fru har det och de är trötta på att hamna på efterkälken.

Enligt HUI researchs motivering speglar elcykeln de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara, fri, flexibel och stundtals bekväm. Fordonet spås även kunna förändra samhällets infrastruktur och människors beteenden.

– Elcykeln når en allt större publik. Den avlastar bil- och kollektivtrafik och kanske kan växla upp utvecklingen mot smartare städer, skriver Jonas Arnberg VD på HUI research, i ett pressmeddelande.