Annons

Kajsa Kettil: Lätt att falla för urgullig robot

Roboten Pepper är ungefär lika stor som min sjuåring. Hen är lika kittlig, nästan lika bra på att dansa, och precis som min sjuåring är hen framtiden.
Det är omöjligt att inte falla pladask.
Kajsa KettilSkicka e-post
Publicerad 13 september 2017
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Han hajade till över mitt svar. ”Tack, jättebra!” var inte vad den som har klippkort på flyget väntar sig av sin stolsgranne på den morgontidiga flighten mellan Arlanda och Munchen. Men så var samtalet i gång. Eller ja, mycket till samtal var det inte, utan snarare en monolog med starka inslag av mansplaining. Till hans fördel ska poängteras att budskapet var intressant. Mannen, vi kan kalla honom S, jobbar med artificiell intelligens och var på väg till ett tyskt bilföretag för att dela med sig av sin kunskap. Bilbolagen förbereder sig, om än i kulisserna, på tiden då självkörande bilar blir norm.

Dagen efter skulle S tala i det brittiska parlamentet. Med ett förflutet från IT-branschen och från styrelser i välrenommerade bolag, samt med den nya inriktningen mot artificiell intelligens, AI, var det tydligt att han var eftertraktad. (Han uppdaterar regelbundet Anders Borg i ämnet, berättade han, fast det här hände visserligen några veckor innan Borg gick på den numera välkända festen.)

Annons

Hans profetia är inte nådig: robotar kommer att bli smartare än människan och ta över världen. Vi människor har då inte längre några jobb, och hela det kapitalistiska systemet kollapsar. För att undvika missnöje och upplopp bör därför medborgarlön införas. Och detta inom bara några decennier.

Tanken svindlar. Det känns mest som en actionfilm från Hollywood, eller hur? Om min flygstolsgrannes profetia ska slå in krävs en total omstart inte bara av samhällssystemet utan även av den mänskliga hjärnan. Hur ska vi annars finna en meningsfull plats i en så gott som arbetsbefriad tillvaro?

I det här numret av 7HAffärer sätter vi förstoringsglaset på framtidens jobb. Vad kommer vi att ägna oss åt på arbetstid framöver? Vilka tjänster försvinner, vilka föds i dess ställe? Kan vi vänta oss högre eller lägre sysselsättning?

I den inledande reportaget nämns den amerikanske framtidsforskaren Martin Ford som är inne på samma extremlinje som min nya bekantskap S. Men det ska poängteras att de är i minoritet. De flesta som är insatta i teknik och arbetsmarknad tror inte att förändringen blir så dramatisk. Om det berättar bland annat e-handelsexperten Oscar Mannbro samt forskarna Maria Lindh och Rikard König. De spår fler tjänster inom IT och dataanalys i framtiden, men också system som ser till att all data om privatpersoner inte kommer i orätta händer.

Klokt. För det är lätt att bli fartblind när den tekniska utvecklingen i snabb takt förändrar vårt sätt att leva, kommunicera och arbeta. Särskilt när tekniken kommer i form av en urgullig robot som Pepper.

Annons
Annons
Annons
Annons