Mat och dryck

Recept

Mat och dryck
Lägg en bit fetaost på grillen. Mums à la grecque!
Foto:

Potatisstomp med pepparrot och citron
4 portioner, 30 minuter
Pigg potatis piffar upp grillmaten.

1 kg små färskpotatisar
50 g smör
1/2-1 dl färskriven pepparrot
flingsalt
1 knippa gräslök
2 tsk vit tryffelolj
saft och rivet skal av 1/2 citron
nymalen svartpeppar

* Koka potatisen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
* Stöt potatisen lite lätt med en potatisstöt i kastrullen. Tillsätt smör, pepparrot, salt, strimlad gräslök, tryffelolja samt skal och saft av citronen. Smaka av med peppar och eventuellt lite extra pepparrot.
* Servera till gärna grillad fisk eller korv.

Grillad feta i folie
2 portioner, 15 minuter
Mycket enkel och vanlig rätt som serveras i olika varianter i Grekland.

1 skiva fetaost, 150 gram
1 tomat
1/2 jalapeño eller 1/2 grön paprika
olivolja
torkad oregano
svartpeppar

* Lägg fetaosten på ett stort dubbelt folieark. Skiva tomaten och placera ovanpå. Toppa med urkärnad strimlad jalapeño eller paprika. Ringla över olivolja, strö över lite oregano och nymalen svartpeppar. Förslut foliepaketet och lägg på grillen i cirka 10 minuter.
* Ät som förrätt eller tillbehör till grillat lamm- eller fläskkött.

Mias bästa BBQ-grillsås
1 rejäl sats, 30 minuter
En favorit som tål en repris. Oemotståndlig och gravt beroendeframkallande sås som passar till grillat fläskkött, fågel och lamm. Håller i kylskåp i en vecka.

1 färsklök eller 1/2 gul lök
2 msk rapsolja
1 dl ketchup
1/2 dl HP-sås
1/2 dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl tomatjuice
1/2 dl svartvinbärsgelé
2 msk mörk sirap
2 msk worcestersås
1 tsk liquid smoke (finns i kryddbodar och välsorterade livsmedelsbutiker)
1 tsk kanel
2 rutor mörk choklad (minst 70 %)
1 tsk chilipulver
1/2 tsk cayennepeppar
salt

* Skala löken om den inte är färsk. Finhacka och fräs mjuk i oljan i en kastrull utan att löken tar färg.
* Tillsätt ketchup, HP-sås, vinäger, tomatjuice, gelé, sirap, worcestersås, liquid smoke och kanel.
* Hacka chokladen och häll i under omrörning.
* Krydda med chilipulver, cayenne och lite salt. Låt sjuda i 15 minuter och kör sedan såsen slät i mixern.
* Servera ljummen eller varm till grillat fläskkött, lamm eller fågel.
* Överbliven sås kan förvaras i försluten glasburk i kylen i uppåt en vecka.