Mat och dryck

Medelhavsmat som faller i smaken

Mat och dryck Artikeln publicerades

Generösa öppettider på kvällstid och vanligtvis många gäster kännetecknar Oliven. Avsaknaden av bakgrundsmusik gör dock att sorlet inte stiger och förhindrar ett normalt tonläge vid samtal. Populärt matställe för alla gästkategorier.

Miljön är en salig blandning av medelhavsk taverna och till och med församlingshem. Men inredningen skapar trivsel, prydnadsföremålen på väggarna är äkta vara.

Menyn är omfångsrik och full av välkända rätter från länderna kring Medelhavet, dock med stark betoning på Grekland. Observera att antalet rätter som serveras under sommartorsdagarna är betydligt färre.

Husets vita och röda vin heter Kleoni och kommer från Grekland, från trakterna av Korint, och den som inte finner något större nöje i grekiska viner kan spänna av, de är okej.

Räkor i vitlöksolja är en spansk specialitet, de serverades puttrande och vitlöken kändes fräschare när oljan svalnat lite. Liksom det vita vinet när iskylan släppt. Tomatsalladen med hackad rödlök, basilika, olivolja och vinägrette var en uppfriskande start. Salladen var uppäten när vinägretten började kännas för stark.

Fläskfilén fylld med soltorkade tomater, örter och vitlök serverades med en mustig rödvinssås som tenderade att ta överhanden. Vad gjorde det när potatisgratängen var så god att man ville ta den med sig hem.

Souvlaki xifias är grillspett med svärdfisk, grönsaker, tomat, vitlökssås och vildris. Fisken något torr, (det blir den nästan alltid), paprika, lök och svamp perfekt grillade. God sås.

Baklavan till efterrätt, som var den godaste testätarens sällskap smakat, kom med vaniljglass, jordgubbe och chokladdekor.

Tiramisun beskrevs i menyn som choklad- och likörtårta och in kom mycket riktigt en tårtbit som smälte i munnen med sin mascarponekräm. Men grädden, nog hade den en smak av sprejburk? Eller var smaklökarna utmattade av alla goda ting dessförinnan? Utan att döma i det här fallet så är det inte ovanligt att restaurangernas höga ambitioner tar slut när man kommer till desserterna.

Serveringspersonalen var vänlig, uppmärksam och snabb i vändningarna, intresserad men ändå med en professionell distans som skapar ömsesidig respekt. Inga sura miner när notan skulle delas vid ett bord bredvid och kortläsaren togs till bordet. Perfekt, och så blev man mätt också.

/Krogtestaren