Mat och dryck

Majskyckling – smak och moral

Har du testat majskyckling? Gör det. Fenomenalt välsmakande kött och ett naturligt svenskt val i tiden.

Mat och dryck
Majskyckling är uppfödd på majs och köttet får en gyllengul ton.
Foto:

Majskycklingens härliga gyllengula ton kommer av att den föds upp på nästan bara majs i stället för kraftfoder. Numera måste man inte masa sig till en saluhall för att hitta denna delikatess, butiker med självaktning har den glädjande nog som färskvara. Även finkrogar har anammat den goda majskycklingen.
Köttet är saftigt, smakrikt och har en mild sötma som kan härledas till den gyllene dieten. Kycklingarna får växa till sig långsamt i naturlig takt och blir oftast betydligt större än ”vanliga” kycklingar. Runt 1,6 kilo är normalvikt på en fin majs-kyckling.

Lokal producent
Bjärefågel på skånska Bjärehalvön har blivit en relativt stor leverantör av de gula godingarna. Där får fåglarna gott om plats att sprätta fritt. Fodret odlas lokalt utan tillsatser av antibiotika. Det känns som ett miljövänligt och vettigt alternativ till importerade vatteninjicerade frysta filéer som smakar färdigtuggad pappersmassa.
Över huvud taget är det värt att lägga ner lite möda på att köpa kyckling. Inte bara av moraliska skäl. Har kycklingen ett ursprung, en uppfödare och en geografisk anknytning smakar den i regel betydligt mer.
Tyvärr ligger vi fortfarande mil efter länder som till exempel England och Frankrike, där det är en självklarhet att kunna välja vettiga fåglar från olika landskap och gårdar. Förr var det hur naturligt som helst att köpa kyckling av bonden i backen. Numera är allt plastat, packat och varumärkt.

Tvätta händerna
Naturligtvis finns det en viktig hälsoaspekt med de rigorösa bestämmelserna, men det borde ändå inte få ske till priset av smaken. Som alltid är det dock viktigt att vara noga med hygienen när man tillagar kyckling. Diska alla knivar och skärbrädor omedelbart med diskmedel och riktigt hett vatten. Tvätta händerna med tvål. Se till att kycklingen är genomstekt (utan att bli torr). Saften som sipprar ut får inte vara rosa.
Och ja – visst. Majskycklingen är lite dyrare. Men det är den sannerligen värd.