Vindkraftverk i Skephult rör upp känslorna: ''Vanmakt och besvikelse''

Mark Artikeln publicerades

I går kunde BT berätta att det omdebatterade vindkraftverket i Skephult nu blir verklighet. Beskedet rör upp känslor bland byinvånarna som vill annorlunda.

– Vanmakt och besvikelse är ord som sammanfattar den här situationen, säger Britta Hermansson, en av de bybor som engagerat sig i frågan.

Det råder förstämning runt köksbordet hemma hos Britta Hermanson den här regntunga förmiddagen. Flera representanter för den grupp som har kämpat mot en etablering har samlats för att diskutera beskedet. Och för alla kom det som en överraskning med morgontidningen.
– Vi visste ju att saker och ting var i görningen, men att det skulle gå så här långt känns overkligt, säger grannen Anders André.

Frågan om vindkraftverket har debatterats i Skephult ända sedan kommunen beviljade bygglovet i mars 2008. Sedan dess har beslutet överklagats i såväl länsstyrelsen som förvaltningsrätten, men i Kammarätten tog det stopp då prövningstillståndet avslogs. Sedan blev det tyst från Skephultsborna.
– Det fanns inte mycket mer vi kunde göra, vi fick rådet från vår advokat att lägga ner ärendet eftersom vi var helt chanslösa, fortsätter Anders André uppgivet.

I vintras bjöd man in initiativtagaren Bertil Henrikson till ett personligt möte, med förhoppningen att det skulle kunna påverka hans beslut.
– Vi hoppades väl in i det sista att våra åsikter i byn skulle ha någon betydelse när han fattade sitt beslut, men det här visar att det inte spelar någon som helst roll vad vi tycker, konstaterar Ulla von Schedvin som bor 600-700 meter från platsen där verket ska byggas.

Av Skephultsbornas cirka 250 invånare har 90 personer skrivit under en protestlista. Alla runt köksbordet menar att de flesta i byn är motståndare, men att få har vågat säga vad de tycker. Gemensamt för dem som samlats den här morgonen är den geografiska närheten till vindkraftverket. Det är inte bara oljudet som oroar. Skuggan, det blinkande ljuset, förändringar i landskapet och farlig isbildning från rotorbladen är andra faktorer, precis som husens sjunkande värden.

Alla närvarande är överens. De är inte vindkraften i sig de vänder sig emot, utan själva placeringen av den. De menar att det har anvisats andra platser i Skephultstrakten som alternativ till den nuvarande, men att det bara har viftats bort. Britta Hermanson hus ligger 450 meter från platsen där vindkraftverket ska stå. Och hon förstår inte hur kommunen har kunnat acceptera placeringen.
– Det finns inte en myndighet som har lyssnat på vad vi har att säga, fast vi är så många som säger ifrån. Vi känner oss verkligen överkörda, säger hon.

Berndt Kohlmann bor ungefär 600 meter från platsen där verket ska byggas. Han är en av de som aktivt valt att flytta till Skephult för tystnadens skull. För elva år sedan lämnade han stadslivet i Göteborg bakom sig. Han lider av tinnitus och befarar att ett vindkraftverk kommer att påverka hans hälsa.
– Det finns helt klart en rad saker som vi tänker gå till botten med innan den här fajten är över, säger Anders André.