Annons

Varslen i Mark femfaldigade

Lågkonjunkturen sätter djupa spår i Mark. Varslen har ökat med 500 procent jämfört med 2011.
Mark • Publicerad 21 september 2012
Mikael Svensson och Erik Andreasson testkör systemet i färdiga massagebadkar på Hafa i Skene. Företaget har nyligen varslat drygt 25 procent av arbetsstyrkan.
Mikael Svensson och Erik Andreasson testkör systemet i färdiga massagebadkar på Hafa i Skene. Företaget har nyligen varslat drygt 25 procent av arbetsstyrkan.Foto: Alex Ljunhdahl

– Vi har ställt in oss på att det blir tufft nästa år också, säger Ola Andrée, vd på Hafa Bathroom Group som nyligen varslade sex anställda i Skene.

Varslet på Skenefabriken, före detta Westerbergs Badrum, innebär att var fjärde arbetare mister jobbet.

Annons

– Vi såg en klar minskning av orderstocken redan efter första kvartalet men har försökt i det längsta att reda ut situationen. Nu känner vi att det inte bär längre, säger Ola Andrée.

Hafa, som har huvudkontor i Halmstad, producerar sina massagebadkar i Skene Skog. Återförsäljarna finns i Sverige och övriga Norden. Tappet märks framförallt på den svenska marknaden.

– Badrummet brukar vara det första rummet som nyblivna husköpare renoverar, men bostadsbytandet har gått ner eftersom bankerna numera kräver 15 procents kontantinsats. De som lyckas få fram kontantinsatsen har inte i lika stor utsträckning råd att bekosta renovering av badrummet också, säger Ola Andrée.

Totalt i Mark har 118 varsel rapporterats till och med augusti månad.

Kommunen svarar för hälften av dessa. Socialnämndens ekonomiska kris ledde till ett omfattande sparpaket i våras. Gymnasiet varslade också personal när programutbudet minskades.

– I slutändan behövde ingen gå till arbetslöshet. Vissa varslade fick jobb hos andra arbetsgivare, och övriga har erbjudits nya arbetsuppgifter inom kommunen. Det finns ju en naturlig personalomsättning i en stor organisation, säger kommunens personalchef Christer Nilsson.

På företagssidan lades ett stort varsel av Ludvig Svensson i Kinna för knappt två veckor sedan. 25 personer, var tionde anställd, riskerar att få lämna arbetsplatsen. Förhandlingar med facket pågår fortfarande.

Även Almedahl-Kinna och Kasthall har lagt stora varsel (18 respektive 12 tjänster). Efter förhandlingar slutade det med att åtta av dessa tjänster på Almedahls och en halvtid på Kasthalls räddades kvar.

Men det finns också företag som lever gott trots långkonjunktur.

– Vår bransch kommer sist i konjunkturcykeln och vi har väldigt mycket att göra just nu. Hittills har vi ökat omsättningen med 20 procent jämfört med förra året, säger Per-Ola Johansson, vd på Horreds Möbler.

Annons

Kinnaföretaget Industritextil har inte heller behövt varsla på grund av lågkonjunkturen.

– Effektiviseringar sker kontinuerligt men vi har inte märkt av minskad orderingång – tvärtom. Efterfrågan på reservdelar och service ökar alltid i långkonjunkturer, säger vd Rutger Bornefalk.

Varsel i Sjuhärad

Kommun 2011 helår jan-aug 2011 jan-aug 2012

Mark 73 19 118

Borås 364 215 353

Bollebygd 5 5 5

Herrlj. 46 32 64

Svenlj. 55 36 8

Tranemo 7 7 28

Ulriceh, 7 0 14

Arbetsgivare, både privata och offentliga, måste informera Arbetsförmedlingen vid driftsinskränkning av minst fem arbetstagare. Mindre varsel ingår inte i statistiken.

***

Varsel i Västra Götaland

Varsel 2011 2012

Januari 500 3 602

Februari 614 792

Mars 367 1075

April 484 536

Maj 843 781

Juni 610 1012

Juli 355 899

Augusti 640 727

Källa: Arbetsförmedlingen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons