Varslen i Mark femfaldigade

Mark Artikeln publicerades

Lågkonjunkturen sätter djupa spår i Mark. Varslen har ökat med 500 procent jämfört med 2011.

– Vi har ställt in oss på att det blir tufft nästa år också, säger Ola Andrée, vd på Hafa Bathroom Group som nyligen varslade sex anställda i Skene.

Varslet på Skenefabriken, före detta Westerbergs Badrum, innebär att var fjärde arbetare mister jobbet.

– Vi såg en klar minskning av orderstocken redan efter första kvartalet men har försökt i det längsta att reda ut situationen. Nu känner vi att det inte bär längre, säger Ola Andrée.

Hafa, som har huvudkontor i Halmstad, producerar sina massagebadkar i Skene Skog. Återförsäljarna finns i Sverige och övriga Norden. Tappet märks framförallt på den svenska marknaden.

– Badrummet brukar vara det första rummet som nyblivna husköpare renoverar, men bostadsbytandet har gått ner eftersom bankerna numera kräver 15 procents kontantinsats. De som lyckas få fram kontantinsatsen har inte i lika stor utsträckning råd att bekosta renovering av badrummet också, säger Ola Andrée.

Totalt i Markhar 118 varsel rapporterats till och med augusti månad.

Kommunen svarar för hälften av dessa. Socialnämndens ekonomiska kris ledde till ett omfattande sparpaket i våras. Gymnasiet varslade också personal när programutbudet minskades.

– I slutändan behövde ingen gå till arbetslöshet. Vissa varslade fick jobb hos andra arbetsgivare, och övriga har erbjudits nya arbetsuppgifter inom kommunen. Det finns ju en naturlig personalomsättning i en stor organisation, säger kommunens personalchef Christer Nilsson.

På företagssidan lades ett stort varsel av Ludvig Svensson i Kinna för knappt två veckor sedan. 25 personer, var tionde anställd, riskerar att få lämna arbetsplatsen. Förhandlingar med facket pågår fortfarande.

Även Almedahl-Kinnaoch Kasthall har lagt stora varsel (18 respektive 12 tjänster). Efter förhandlingar slutade det med att åtta av dessa tjänster på Almedahls och en halvtid på Kasthalls räddades kvar.

Men det finns också företag som lever gott trots långkonjunktur.

– Vår bransch kommer sist i konjunkturcykeln och vi har väldigt mycket att göra just nu. Hittills har vi ökat omsättningen med 20 procent jämfört med förra året, säger Per-Ola Johansson, vd på Horreds Möbler.

Kinnaföretaget Industritextil har inte heller behövt varsla på grund av lågkonjunkturen.

– Effektiviseringar sker kontinuerligt men vi har inte märkt av minskad orderingång – tvärtom. Efterfrågan på reservdelar och service ökar alltid i långkonjunkturer, säger vd Rutger Bornefalk.