Annons

Uppmärksammat slakteri fick ny kritik

Turerna kring Tallhöjdens Kött och Chark fortsätter. Under två veckor i oktober stoppade länsstyrelsen all slakt på företaget eftersom det saknades personal med rätt tillstånd.
Mark • Publicerad 30 oktober 2013

I april uppdagades det att Tallhöjdens Kött och Chark sålt hästkött märkt som svensk oxfilé. Ägaren Johan Sahlin menade då att köttet märkts fel av misstag. Knappt två veckor senare återkallade Livsmedelsverket allt kött märkt som svensk oxfilé som Öxabäcksföretaget levererat det senaste året. De menade att det fanns stora brister i spårbarheten på köttet och en förundersökning om bedrägeri och brott mot livsmedelslagen inleddes.

I oktober fick länsstyrelsen en anmälan från Livsmedelsverket om att företaget, sedan åtminstone maj, bedrivit slakt utan personal med rätt kompetensbevis. Enligt länsstyrelsens beslut uppgav Johan Sahlin att han haft polska anställda som varit väldigt kunniga inom djurskydd och uppfyllt kraven för kompetensbevis. Det räckte dock inte, slog länsstyrelsen fast i ett beslut 8 oktober. Företaget förbjuds bedriva slakt tills de hade behörig personal.

Annons

Vid ett återbesök 24 oktober hade Tallhöjdens Kött och Chark en anställd med beviljat tillstånd och förbudet hävdes.

– Vi skickade in fyra ansökningar om kompetensbevis angående avlivning i maj 2013. På grund av att det var en ny regel för alla slakterier så har Jordbruksverket inte hunnit skriva ut alla diplom. Självklart använder vi kompetent personal med många års vana av avlivning. Vi har ett mycket gott renommé angående avlivning. Vi har kunder som kommer långt ifrån för att avliva sin häst, skriver Johan Sahlin i ett mejl till BT.

Carin Dahlén, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen, menar dock att en ansökan inte innebär att man är godkänd.

– Man får inte slakta förrän man fått beviset utfärdat. Därför satte vi förbud på slakt.

Är länsstyrelsen färdig med ärendet?

– Så skulle jag inte beskriva det. Personen som har kompetensbevis får slakta, personer utan kompetensbevis får inte slakta på slakteriet. Det kommer att göras fler kontroller på företaget, men jag vet i dagsläget inte när.

Enligt Tallhöjdens Kött och Chark så släpptes i juli företagets saluförbud på kött märkt som svensk oxfilé. De ska då ha kunnat visa upp fullständig spårbarhet på partierna.

Förundersökningen om bedrägeri och brott mot livsmedelslagen pågår dock fortfarande.

– Polisen har hämtat in en del handlingar som jag ska gå igenom. Men jag kan inte närmare kommentera utredningen, säger åklagare Hedvig Lundblad.

David Isefjord
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons