TV: Här gick lodjuret till attack – inne i ladugården

Hyssna Artikeln publicerades
Foto:Jan Pettersson

Lodjuret som har härjat i Mark med omnejd det senaste året har slagit till igen. Dag Karlsson på gården Fåraklippan utanför Hyssna miste fem får efter ett angrepp natten till söndagen.

Lodjuret hade hoppat in i ladugården över en gallergrind, som blockerar bakre dörröppningen. En död tacka låg inomhus, en precis utanför och en hade flytt till en närliggande hage innan den blev upphunnen.

Lodjuret hade också bitit ytterligare en tacka och ett lamm, som fick avlivas senare.

– Det var chockartat att komma in i ladugården i morse. Man blir ju nedstämd, säger Dag Karlsson

Länsstyrelsens besiktningsman Bertil Andersson konstaterade att det rörde sig om en loattack, och att det med största sannolik var ett verk av samma djur som har härjat i kommunerna Mark, Bollebygd, Borås och Härryda det senaste året.

– Den här individen ligger bakom merparten av de cirka 40 angrepp som har skett i området senaste året. Vi har lyckats få bilder vid fem-sex tillfällen då djuret kommit tillbaka för att äta mer av bytet, och då har det alltid varit just den individen, säger Bertil Andersson.

Skyddsjakt har beviljats tidigare för att få bort djuret, senast för två veckor då ett lodjur sköts efter flykt upp i ett träd.

– Det är väldigt svårt att bedöma ett djur som sitter i träd, och med facit i hand kunde vi konstatera att vi sköt fel individ. Och angreppen har ju fortsatt efter det, säger Bertil Andersson.

Drygt tio får har dräpts de senaste två veckorna, och på söndagen gav länsstyrelsen nytt tillstånd för att försöka slå ut lodjuret. Jägare kommer att sitta på vakt natten till måndagen ifall djuret kommer tillbaka till Dag Karlssons hage för att fortsätta äta på tackan.

– Jag är just nu på väg för att hämta utrustning åt jägarna. De ska bland annat få mörkerkikare. Vi kommer också ha hundförare i beredskap, säger Bertil Andersson.

Han har satt upp kameror i träden intill det döda fåret för att förhoppningsvis fånga djuret på bild. Bedömning av färgbeteckning är en hjälp för att skilja olika lodjur från varandra.

– Lodjur äter aldrig byten som någon annan fällt så om den kommer tillbaka så vet vi att det var den katten som var här i natt, säger Bertil Andersson.