Tre skolor läggs ner i Mark

Mark Artikeln publicerades

Tre skolor och fem förskolor läggs ner inom en treårsperiod.

Det beslutade en oenig barn- och ungdomsnämnd i går.
Berghemsskolan och Hajomsskolan kan dock återuppstå som friskolor.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Markbygdspartiet höll fast vid att lägga ned samtliga hotade skolor och förskolor, för att kunna koncentrera personalresurserna till färre enheter.

Centern och Kristdemokraterna ville rädda byskolorna och Miljöpartiet och Folkpartiet tog strid för Gullbergsskolan – trots att nämnden saknar pengar till fortsatt drift. Och trots att allianspartierna tidigare i veckan fick avslag i kommunstyrelsen på sin begäran om extramiljoner till de hotade skolorna.
– Om vi hade fått majoritet för att behålla skolorna fanns det chans att få extra pengar i kommunfullmäktige, säger Per-Olof Hermansson (KD).

Nu blev det istället majoritet för att lägga ned Gullbergsskolan, Berghemsskolan och Hajomsskolan. KD och C reserverade sig.
Partierna var helt överens om att lägga ned förskolorna Sävsjögården, Kullabyn och Tostareds förskola.
– Principen är att förskolorna ska samordnas med närmaste skola, säger Per-Olof Hermansson.

Nämndens beslut innebär alltså att sammanlagt tre kommunala skolor och fem förskolor läggs ner. Två av enheterna kan dock få fortsatt verksamhet i friskoleregi:
? I Ur- och skurförskolan Skogsgrinden fortsätter utreda möjligheten att flytta verksamheten till Hajomskolan, och i samband med detta även starta skola.
? Montessoriskolan Pärlans ägare är fortsatt intresserad av Berghemsskolan.

– Vi kommer inte flytta Pärlan till Berghem, däremot vill vi titta på möjligheten att också ta över skolan i Berghem, säger Hans-Åke Fryklund.