TBE-vaccinet är tillbaka

Mark Artikeln publicerades
Nu är TBE-vaccinet tillbaka på vårdcentralerna i Mark.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Nu är TBE-vaccinet tillbaka på vårdcentralerna i Mark.

Förra veckan tog TBE-vaccinet slut på samtliga vårdcentraler i Marks kommun då leverantörerna inte kunde leverera i tid. Nu har dock en ny leverans kommit vilket ska räcka till åtminstone en dos per person som anmält sig för vaccination.

Borås Tidning har tidigare skrivit om bristen på TBE-vaccin då leverantörerna inte kunnat leverera i tid. Då sades det att nästa leverans skulle komma i juli, men inget exakt datum var satt.

Nu har åtminstone en leverans kommit och fler ska vara på väg.

– Vi har fått en leverans i Horred, i förrgår. Så nu hoppas vi att det ska gå bra, säger Karin Blom, verksamhetschef på Närhälsan i Horred.

Hon uppskattar att leveransen räcker till åtminstone en dos till alla som har anmält sig för vaccination. Dock har de inte fått några barndoser än.

– Men vi hoppas att det ska bli som vanligt igen, säger Karin Blom.

Även vårdcentralen i Skene har fått in sitt TBE-vaccin.

TBE är en sjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. Årets brist på vaccin grundade sig i ett rekordhögt antal anmälda fall av sjukdomen förra året – 391 stycken, vilket var en ökning med 62 procent jämfört med 2016.

Sjuhärad är inget riskområde för sjukdomen, men för de som spenderar mycket tid vid kusten kan det vara värt att vaccinera sig.