Svenskt Näringsliv: "Kommer inte sättas i system"

Mark Artikeln publicerades

De försämrade villkoren för de anställda på SAS och Kasthall får många att oroas: kommer lönesänkningar att sättas i system av arbetsgivarna i framtiden?

Det finns ingen risk för det, enligt Svenskt Näringsliv.

Svallvågorna har gått höga efter att SAS och facken i början av veckan kom överens om räddningspaketet för SAS. De anställda fick försämrade lönevillkor och ökade arbetstider, och det har sagts att avtalet bröt mot den svenska modellen gällande löneförhandlingar. Det vill säga att fack och arbetsgivare tillsammans och i samförstånd ska presentera den bästa lösningen för samhällsutvecklingen och arbetstagaren.

Enligt Peter Isling, presschef på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv så kommer inte SAS-avtalet att bli en trendsättande lösning för arbetsgivare i framtiden.
– SAS är ett unikt case och kommer att vara ett unikt case i framtiden, just för att SAS har en särställning på den svenska flygmarknaden. Om de hade varit ett industriföretag i stenhård internationell konkurrens så hade sannolikt alternativet varit att gå i konkurs, säger Isling.

Anders Kjellberg, arbetsmarknadsforskare och professor i sociologi, säger till DN att det finns en viss risk att kraven på lönesänkning sprider sig på arbetsmarknaden. Men han säger att risken inte ska överdrivas.
– Jag räknar med att motståndet från facken blir betydligt hårdare om man försöker i andra branscher. LO-förbunden låter till exempel hellre företag gå i konkurs än sänker löner, säger han till tidningen.

Svenskt Näringsliv kan inte kommentera det enskilda fallet med Kasthalls slopade bonussystem närmare, men säger att det finns en skillnad mellan grundlön och rörlig lön.
– Det går inte att jämföra fasta och rörliga löner. Pratar man om en rörlig del av lönen så är det självklart att den förändras, upp eller ner, och det inkluderas inte i den diskussion vi för med facken, säger Peter Isling.