Städare av fel kön i Kaskads omklädningsrum blir politisk fråga

Mark Artikeln publicerades

Politikerna tar till sig den massiva kritiken mot städare av ”fel” kön i duschrummen på Kaskad.

– Det är viktigt att alla trivs så vi får titta på det här igen, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Jageby (v).

Många markbor tycker att det är obehagligt med manliga städare i kvinnornas dusch- och omklädningsrum och vice versa. Efter BT:s artikel i lördags har närmare 40 kommentarer kommit in på hemsidan. Över 1 000 personer har röstat för ett förbud mot personer av motsatt kön i utrymmena.
– Tidigare har jag bara fått ett fåtal påpekanden från personer som kontaktat mig, men det här gensvaret visar att frågan är viktig för markborna, säger Karin Jageby.

I dagsläget räcker inte personalen till för att garantera att städpersonalen alltid är av ”rätt” kön, enligt badchefen.
– Vi kan ju inte sparka folk för att de är av fel kön, så det är inget vi kan lösa från en dag till en annan, säger Karin Jageby.

Hon vill inte heller säga om hon är beredd att utöka bemanningen för att lösa pusslet.
– Jag tar upp det här i nämnden igen. Vi går ju in i en ny budgetprocess så det är aktuellt att lyfta frågan nu, säger hon.

Kultur- och fritidsnämnden diskuterade problemet i december efter en inlämnad synpunkt från en markbo. Då uppmanade politikerna badhuspersonalen att i möjligaste mån skicka in personer av ”rätt” kön i omklädningsutrymmena. Detta har dock varit badhusets policy i alla år.

Politikerna vill också att badchefen överväger att införa särskilda mans- och kvinnokvällar.
– Det är jag väldigt skeptisk till. I så fall får det vara särskilda tillfällen då vi har teman som vänder sig till män eller kvinnor, säger badchefen Kjell Svensson.