Sambon fick inte vård - kvävdes till döds av förstorad sköldkörtel

Mark Artikeln publicerades

I flera års tid sökte Liisa Erlandsson hjälp för sin växande sköldkörtel. Bara några timmar efter att ha besökt vårdcentralen avled hon, sannolikt som en följd av att ha kvävts av körteln.

Sambon Rolf Johansson är mycket kritisk över att hon inte fick hjälp från sjukvården.

– Liisa dog helt i onödan, säger han.

De hade just flyttat in i sitt nya hus, skulle egentligen ha besökt Dubai i december och planerade att bila till Frankrike till sommaren.

Som pensionärer såg Liisa och Rolf fram emot att få tid till att göra de saker de inte hunnit med tidigare.

Men det blev aldrig så.

Det har gått några månader sedan den dramatiska och ödesdigra dagen i mitten av oktober.

Liisa hade på nytt besökt vårdcentralen i Sätila under eftermiddagen för sin sköldkörtel som växt. Hon var tät i luftrören, pipljud från halsen och led av sömnsvårigheter.

– Men vårdcentralen gjorde inget åt det den här gången heller. Istället satt vi hemma vid bordet när Liisa plötsligt tog sig om halsen och sa att hon inte fick luft, att hon inte kunde andas, berättar Rolf.

Andningsproblemen släppte efter en stund och paret gick upp på övervåningen för att titta på teve, när Liisa på nytt fick svårt att andas och blev livlös framför Rolfs ögon.

Han fick hjälp av en sjukvårdsutbildad granne och ambulanspersonal.

– De fick igång henne igen och hon fördes med helikopter till Sahlgrenska. Läkaren där sade att hon varit utan luft såpass länge att hon var väldigt svårt sjuk, att hon kanske aldrig skulle vakna till medvetande igen.

Efter fyra dagar avled Liisa, 66 år gammal.

– Det känns så fruktansvärt orättvist när hon besökt vårdcentralen så många gånger utan att få någon riktig hjälp, säger Rolf, som fått stöd av läkaren på Sahlgrenska sjukhus.

– Liisa dog av en gigantiskt förstorad sköldkörtel som kvävde henne. Läkaren sa att man inte ser någon sådan i våra länder utan bara i U-länder där det inte finns någon vård.

Problemen med sköldkörteln började redan 2004 när paret bodde i Göteborg. Liisa sökte och fick hjälp på vårdcentralen där, som tog prover och gjorde ultraljud. Hon uppmanades att göra nya undersökningar varje halvår.

2006 flyttade Liisa och Rolf till Mark. Hon tyckte sköldkörteln fortsatte att växa och från 2008 tills i fjol vände hon sig upprepade gånger till vårdcentralen i Sätila. Men enligt Rolfs sammanfattning av besöken, efter att ha gått igenom hennes journaler, togs enbart blodprov vid några tillfällen.

Enligt läkaren på Sahlgrenska borde vårdcentralen åtminstone övervägt att ta stickprov på körteln och följt upp med ultraljudsundersökningar.

– Det behöver man inte vara specialist för att veta. Det finns beskrivet i grundläggande handlingsråd om sköldkörtelns sjukdomar som alla läkare känner till, anser läkaren.

Denne konstaterar också att en kirurg förr eller senare bör ta ställning till om en växande sköldkörtel ska avlägsnas genom operation.

Men så skedde inte och Rolf Johansson har sökt svar på varför. Och mött olika besked.

– Vid ett möte kramade verksamhetschefen om mig och sa att Liisa blivit felbehandlad och borde ha varit opererad för länge sen. Nästa möte med henne och chefläkaren var det glömt. Istället letade man efter andra dödsorsaker än kvävning.

Han är också kritisk till att vårdcentralen i november inte sa sig ha Liisas sjukjournal, som vårdcentralen i Göteborg skickat sex år tidigare. Strax efter påträffas delar av journalen.

Rolfs fortsatta sökande med brev har inte besvarats. Nu har han anmält vårdcentralen till Socialstyrelsen.

– Man får inte bete sig som de gjort. Jag kommer aldrig att få någon ro innan någon säger att "vi gjorde fel".

BT har pratat med verksamhetschefen som nekar till att ha sagt att Liisa blev felbehandlad, och kallar det ett missförstånd.