Risig gran i Skene - nu byts den ut

Mark Artikeln publicerades

Julgranen på Skene torg har fått många att se rött. Nu backar kommunen. I dag byttes trädet ut.
Hur ser granen ut i din ort? Skicka en bild till bt.se@bt.se!

– Folk har reagerat via både telefonsamtal och e-post. De har haft synpunkter på hur granen ser ut, och det går nog inte att göra så mycket annat än att hålla med, den är i stort sett en flaggstång, säger Lars Wåkerås, sektorchef på gata och park på kommunen.

Granen som i en vecka stått uppställd på torget i Skene, togs från en bostadsrättsförening i Kinna i slutet av november.

Trädet har rört upp känslor hos förbipasserande markbor, och i grupper på Facebook har granen beskrivits som ful, och som en skamfläck för Skene. Reaktioner har även kommit in till BT, där en läsare kallade granen för Sveriges fulaste.

– Kommunen måste förstå själva att folk blir förbannade när man sätter upp en sådan gran här, säger skenebon Peter Leandersson till BT.

Enligt arbetsledaren Lars-Gunnar Jansson skadades granen i transporten till torget.

– Ibland ser granarna jättefina ut på plats, men några grenar gick av under transporten, plus att någon gjorde åverkan på granen redan första natten.

Kommunen har i många år satt upp granar på de olika orterna i Mark. Privatpersoner har kunnat erbjuda granar på tomten, som kommunen fällt och forslat bort till en uppställningsplats i kommunen.

Julgranarna har ofta blivit stora snackisar, med jämförelser mellan olika orters granar. Jansson har jobbat med granuppsättning i drygt tio års tid, och får ofta reaktioner vid uppsättningen.

– När det blir december så verkar de andra problemen man har försvinna, och man riktar in sig just på julgranarna, säger han.

Lars Wåkerås tror att engagemanget har att göra med konkurrens mellan orterna.

– Det blir alltid synpunkter varje år, och det beror nog på rivaliteten som finns. Det blir lite gnabb om vilka som har finast gran, men det hör till.

Julgranarna placeras ut på elva orter i år, och vanligtvis brukar kommunen vara färdig till lucia. I år är läget bättre än vanligt, och nästan alla julgranar står uppställda i dagsläget.