R40: Polisen om dödskraschen: ”Bland det mest förvridna vrak jag sett”

Mark/Härryda Artikeln publicerades
Foto: Johan Valkonen

Bilen från dödsolyckan riksväg 40 är så demolerad att den tekniska undersökningen försvåras.

– Det är ett av de mest förvridna fordonen jag har sett, säger Andreas Gabrielsson vid polisen.

Utredningen efter den tragiska olyckan vid Bårhultsmotet går framåt.

Polisen har bland annat fått svar på blodprovet som lastbilschauffören lämnade efter kollisionen.

– Det var ett rutinmässigt prov och vi trodde inte att han var påverkad, vilket vi nu har fått bekräftat. Det fanns inga spår av alkohol, droger eller läkemedel i blodet, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid trafikpolisen i Göteborg.

BT har tidigare skrivit att föraren varit väldigt chockad och att han därför inte kunnat förhöras. Läget är oförändrat i förhörsdelen.

– Vi har haft telefonkontakt med honom men som vi tidigare sagt så försvåras inte utredningsläget av att förhöret dröjer litegrann. Därför avvaktar vi för närvarande. Och han är inte skäligen misstänkt för brott, det vill jag understryka, säger Gabrielsson.

Lastbilen och personbilen är fortfarande i beslag. Bilinspektörerna har börjat titta på dem i den tekniska undersökningen.

– Fordonen är inte enkla att undersöka men inspektörerna arbetar med det. Det kommer göras i flera omgångar och det kommer ta lite tid, men det är pågående.

Finns det risk att det inte går att får svar på allt, när fordonen är så krockskadade?

– Det gör det. Det är så att spåren helt enkelt kan förstöras. Jag har arbetat med det här i många år och har sett många förvridna fordonsvrak, men det här är bland det mest demolerade jag sett. Bilen har kommit under lastbilen och inga delar i den sitter där de borde sitta. Det gör att den är mycket svår att undersöka, säger Andreas Gabrielsson.

– Precis som du säger kanske vi inte alltid kan få svar på allting men vi ska göra allt vi kan för att få så många svar som möjligt. Det är en oerhört tragisk och svår olycka, säger Andreas Gabrielsson.

Det var på eftermiddagen den 3 november som kollisionen inträffade. En lastbil gick igenom mitträcket och frontalkrockade med en mötande personbil.

En man och en kvinna från Mark avled, och ett barn fick lindriga skador.

Jonas Ekelund

jonas.ekelund@bt.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.