Musiker gör föreställning om resandefolk

Mark Artikeln publicerades

Musikern Pelle Jageby och författaren Bennie Åkerfeldt ger sig ut på vägen.

Med en gemensam föreställning om resandefolket.

– Vi blev smått chockade över hur stort intresset var, säger de.

BT har tidigare skrivit om Bennie Åkerfeldt som är författaren bakom boken ”Buron kallar oss tattare”. Han har själv sina rötter bland resandefolket.

Tillsammans med Pelle Jageby har han satt ihop en föreställning som kombinerar berättande om den egna kulturen med musik som knyter an till de resande.

– Vi konstaterade att de olika delarna passade bra ihop, säger Pelle Jageby som inte har någon direkt anknytning till resandefolket – men som ändå känner sig nära besläktad med den tidigare förtryckta minoriteten.

– Jag har en romantisk syn på att vara ute på vägarna och jag har sett de resande som levnadskonstnärer som tar vara på livet här och nu, säger han.

Den nybildade duon har gjort några gemensamma uppträdanden redan under hösten. Men det är först efter årsskiftet som turnén tar riktig fart.

I januari (ännu oklart vilket datum) ges en föreställning på biblioteket i Kinna och därefter ger sig sällskapet ut på resande fot i både Västra Götaland och Bohuslän.

– Vi räknar med att kunna fylla hela nästa år med uppträdanden, säger Bennie Åkerfeldt.

Föreställningarna brukar inledas med att Pelle Jageby framför några låtar med gitarr och munspel. Sångtexterna minner, på det ena eller andra viset, om resandefolkets liv och leverne.

Efter ett tag bryter Bennie Åkerfeldt in med sina berättelser – och så byts de om i ungefär en timmas tid.

Pelle Jageby sjunger de flesta sångerna på svenska, men en traditionell visa sjungs på romani.

– Han gör det väldigt bra. Det är en låt som förenar alla resande och den går rätt in i våra hjärtan. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka när jag hörde honom sjunga den, säger Bennie.