Mitträcke hade räddat liv

Mark Artikeln publicerades

– Med ett mitträcke så hade olyckan undvikits, säger Jens Möller på Trafikverket.
Men det är oklart när en ombyggnad kan ske.

De som omkom i frontalkrocken på riksväg 41 var Markbor: två män, 44 respektive 64 år gamla, och en 85-årig kvinna.

En 62-årig kvinna är allvarligt skadad och vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Vid 19-tiden i går meddelade sjukhusets pressjour att läget var stabilt.

Olyckan skedde då två mötande bilar frontalkrockade mellan avfarten till Skene och Berghem längs riksväg 41. Hade ett mitträcke funnits så hade kollisionen inte kunnat inträffa.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen. Vi vet att olycksstatistiken går ner på vägar som har mitträcken, säger Jens Möller, ställföreträdande regionchef på Trafikverket.

I början av juli skrev Borås Tidning om planerna på att göra sträckan Berghem-Gullberg till en 2+1-väg, med ett avgränsande mitträcke mellan körfälten. Sträckan är ett av de senare projekten i ombyggnationen av sträckan Varberg-Borås på riksväg 41. Projekteringen väntas bli färdig i höst, men det är högst oklart när ombyggnationen av sträckan kan starta. Det finns nämligen inga pengar.

– Enstaka dödsolyckor brukar inte påskynda processen, säger Möller.

Vad som orsakade tisdagens olycka är inte officiellt bekräftat i dagsläget. Polisen är ytterst förtegen.

– Vi tänker inte spekulera i olycksförloppet. Båda bilarna är tagna i beslag för teknisk undersökning och vi avvaktar den utredningen, säger presstalesman Ulf Edberg.

Eventuella vittnen kommer att höras. En helikopter skickades också upp för att ta bilder som dokumenterar olycksplatsen i stort och bilarnas placering.

Vid frontalkrocken hamnade den ena bilen mitt på vägen, medan den andra flög över ett metallräcke ned i diket. En stor räddningsstyrka med polis, ambulanser, helikoptrar och räddningstjänst skickades till platsen och vägen stängdes av i båda riktningarna i nära två timmar.