Markkillar åtalas för utpressning

Mark Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Två killar misstänks för utpressning mot två ungdomar i Mark. Enligt åtalet ska de tvingat ungdomarna att erkänna en brand och hotat med polisanmälan om de inte fick 5 000 kronor.

Händelsen ska ha utspelat sig på en adress i Mark under juli månad, där byggnadsmaterial i form av frigolit tidigare brunnit.

Under förhör med polisen har tre ungdomar berättat hur de stannat till vid brandplatsen och hur en av dem tänt eld på en lös frigolitbit. Av förundersökningen framgår att elden oavsiktligt spred sig till brandresterna, som dock inte hade något ekonomiskt värde.

I samband med detta ska en bil ha kört förbi platsen och ungdomarna skingras. När de möts upp vid en annan plats ska samma bil ha blockerat deras väg.

Två killar, 17 respektive 23 år, ska ha klivit ur fordonet. Den yngre ska ha gått fram mot ungdomarna och slagit den ena ungdomen i ansiktet samt knäat den andre i skrevet.

Därefter ska de två ungdomarna ha tvingats att erkänna att de tänt eld på frigoliten. Enligt åtalet ska 23-åringen hållit upp en mobiltelefon och filmat erkännandet - eller i vart fall gett sken av att filma det. I förhör har ungdomarna även beskrivit hur de krävdes på 5 000 kronor inom en vecka, annars skulle en polisanmälan göras.

”Ni kan gömma er för polisen men aldrig från mig”, ska den yngre ha yttrat innan han lämnade platsen, enligt en av ungdomarna.

Enligt åklagaren ska de åtalade aldrig fått några pengar.

– Nej, det stannade vid ett försök men det var ganska utstuderat. Hela upplägget gick ut på att få dem att erkänna och pressa dem på pengar, menar Martin K Svensson.

Den tredje ungdomen ska inte fått något krav riktat mot sig, men hen ska efter händelsen blivit kontaktad av den yngre killen via Snapchat.

Killarna har i förhör nekat till brott men medger att de stoppat ungdomarna. Den yngre nekar dock till våld i någon form eller att de krävt pengar.

– De menar mer att de reagerat på att det brunnit och att de försökt förmå ungdomarna att stå för vad de gjort, säger åklagaren.

På måndag prövas åtalet i Borås tingsrätt.